To je to što me zanima!

SDP-u podrška od 31,8 posto, HDZ već dva mjeseca u padu

Kao glavne krivce za prijevremene izbore i trenutačno stanje ispitanici krive HDZ i njegovog bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka. Most je zadržao blagi rast potpore
Vidi originalni članak

Redovno istraživanje agencije Promocija plus CRO Demoskop prvedeno u razdoblju između 1. i 3. srpnja pokazalo je da su pad Vlade i prijevremeni parlamentarni izbori povećali nezadovoljstvo HDZ-om kod građana, što se odrazilo i na rast podrške SDP-u, ali i Mostu. 

Kao glavne krivce za prijevremene izbore i trenutačno stanje ispitanici krive HDZ i njegovog bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka. Most je zadržao blagi rast potpore i to drugi mjesec za redom. 

Da su izbori provedeni početkom srpnja, relativni pobjednik bio bi SDP koji nosi najviši rejting od 31,8 posto, što je rast od 1,3 posto u odnosu na lipanj. HDZ je na drugom mjestu drugi mjesec za redom sa 22,7 posto, odnosno za 3,6 posto manje u lipnju i čak 6,8 posto u svibnju. Most je učvrstio treću poziciju s izborom od 9,8 posto što je rast od 3,4 posto. Živi zid je četvrti (5,3 posto).

Najpozitivnijom političarkom ocijenjena je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović (17,1 posto), dok je kategoriju 'nitko' odabralo čak 15,9 posto ispitanih što je najviše od početka mjerenja. Zoran Milanović je na trećem mjestu, slijede Tihomir Orešković i Andrej Plenković. Najnegativniji je Tomislav Karamarko s 39,5 posto, a Zoran Milanović ga slijedi s 19,7 posto. 

Najvažnije teme prošlog mjeseca bile su događaji oko pada Vlade i raspuštanja Sabora (48,5 posto), ostavka Tomislava Karamarka na sve političke funkcije (18,5 posto) i nastup hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom nogometnom prvenstvu (10,2 posto). Smjer u kojem zemlja ide podupire tek 6,8 posto građana, dok ih 84,5 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Ne zna njih 8,8 posto.
 

Idi na 24sata

Komentari 450

  • 08.07.2016.

    Ajoj, zar će poraz bez otpora doći?

  • KAMOCEMo_41 06.07.2016.

    ..........HDZ-ovci ne vjeruju i sebe....., jer dobro znaju kakav im je rejting...., a od Plenkovica ocekuju da našminka i uredi fasadu na njihovoj truloj stranackoj gradevini iako svi znaju kakav ološ obituje decenijama u toj ruini.......gotovi su !!!

  • zagreb555 06.07.2016.

    podška SDP-u i Zoranu Milanoviću! Od moje obitelji imate 5 glasova, a možda i više!

Komentiraj...
Vidi sve komentare