To je to što me zanima!

Sebe je smatrao Hrvatom: Irac je srce i život dao za Hrvatsku

Thomas Crowley poginuo je 1995. na današnji dan, kad igraju reprezentacije Irske i Hrvatske. U Zagrebu se priključio postrojbama HOS-a i tu je počeo njegov ratni put
Vidi originalni članak

Thomas Crowley je 1991. stao na branik Hrvatske. Poginuo je na južnom bojištu 1995., na današnji dan, kad igraju nogometne reprezentacije Hrvatske i Irske.

O profesionalnom irskom vojniku Crowleyu malo se zna, osim da je bio profesionalac 32 godine. Od toga je 28 proveo u ratovima diljem svijeta.

- Kad je na CNN-u vidio snimku osječkog fiće preko kojeg prelazi tenk, spakirao se i krenuo u nepoznato. U Zagrebu se priključio postrojbama HOS-a i tu je počeo njegov ratni put - ispričali su nam njegovi suborci.

Crowley je zavolio Hrvatsku i smatrao se Hrvatom. Njegovi suborci kažu da nikad nije govorio o svojoj obitelji jer ih je tako štitio. Tek prije dvije godine uspjeli su ih locirati u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, pa je jedan od njegovih sinova, John, nakon 15 godina potrage došao na grob svog oca.

Thomasovi suborci platili su put jer obitelj živi u teškim uvjetima.

Sinovi su mu s 12 godina napustili školu kako bi radili i prehranili sebe i majku. Zarađuju 200 dolara mjesečno i jedva preživljavaju.

- Zato smo pokrenuli inicijativu da im pripadne mirovina pokojnog oca, no procedura predugo traje. Sad smo pri kraju i nadamo se kako će obitelj bojnika hrvatske vojske biti zbrinuta - kažu Thomasovi ratni kolege. Crowleyevi su dobili naknadu od 1914 kuna, a nadaju se i punoj mirovini.


Idi na 24sata

Komentari 321

  • LjiljanaMilovanovic 14.12.2012.

    Boze boze sto smo glupi,kada citam ove komentare pa nemogu vijerovati koliko smo ograniceni ko konji,svima i sve vijerujemo.

  • LjiljanaMilovanovic 13.12.2012.

    Jadan covijek takav domoljub dosao pomoci u drzavu koja nije njegova i poginuo.Nikada nije pricao o obitelji,hm cudo.

  • zivi bili pa videli 13.06.2012.

    ZA IDEALE GINU BUDALE:::HE HE HE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare