To je to što me zanima!

Šeks: Milanović mišićima želi nadjačati Kolindin autoritet

Nastavlja se polemika o tome tko zapovijeda Oružanim snagama. Šeks je ponovio kako je nedvojbeno da Oružanim snagama upravlja predsjednica Grabar Kitarović
Vidi originalni članak

Nastavlja se polemika o tome tko zapovijeda Oružanim snagama. U emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvoga' Vladimir Šeks ponovio je kako je nedvojbeno da Oružanim snagama upravlja predsjednica Republike.

- U slučaju da se ne postigne dogovor o ovom pitanju, Sabor nema ingerencije uključiti se u razrješavanje situacije, ali predsjednica ima mogućnost tražiti očitovanje Ustavnog suda - rekao je Šeks.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra rekla je kako očekuje da će se svi odgovorni akteri uspjeti dogovoriti o obilježavanju 20. obljetnice Oluje u okviru Državnog odbora za proslavu koji je osnovao premijer Zoran Milanović. Na to je Šeks odgovorio kako je upravo sporno to što je Milanović donio odluku o osnivanju Odbora bez dogovora s predsjednicom. Time nam je otvorio vrata sumnjama da predsjednica neće ni sudjelovati u radu Odbora. 

Šeks je istaknuo da je predsjednica jasno iznijela svoj stav. Rekao je i kako je ovo nepodobni pokušaj izazivanja ustavne krize koju generira premijer Milanović. 

- Želi svojim mišićima nadjačati autoritet predsjednice Republike - dodao je Šeks.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra naglasila je kako ovlasti predsjednice, Vlade i ministra obrane impliciraju suživot, dogovor i koordinaciju. Ona je naglasila kako se ovlasti predsjednice i ministra razlikuju u dva izraza - korištenje oružanih snaga i uporaba oružanih snaga. 

- Predsjednica donosi odluku o uporabi, a ministar o korištenju - rekla je.

Prema Tafrinoj interpretaciji, mogli bi se naći u situaciji da prvi put u povijesti jedan predsjednik donosi odluku o zabrani korištenja oružanih snaga u proslavi pobjede te vojske. Predsjednici do sada nikada u miru nisu donijeli takvu zabranu, istaknula je.

Pero Kovačević je rekao kako je ministar obrane, koristeći vojsku za razne prigode, pa tako i obilježavanje akcije Bljesak zapravo postupao nezakonito. Ministar je dužan obavijestiti predsjednicu, a njoj ostaje pravo reagirati. Dodao je i kako hitno treba donijeti pravilnik o obredima oružanih snaga kojima bi se propisivale vojne svečanosti i vojne žalosti. 


Idi na 24sata

Komentari 366

  • krapinek 13.05.2015.

    šaks bi trebao biti savjetnik marku badelu

  • krapinek 13.05.2015.

    hdz = kg kitarovioć i obratno. predsjednica je bila suzdržana dok karamarko nije rekao NE. istog trenutka sa tim se složila i kgk.

  • ciara46 13.05.2015.

    Koji to autoritet?????';)))))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare