To je to što me zanima!

Seljacima smanjili poticaje: Opet traktorima na Zagreb

Ministar poljoprivrede najavio je u utorak kako će poticaje seljacima u 2010. godini srezati za 40 % što znači da će dobiti oko milijarde kuna manje
Vidi originalni članak

Ministar poljoprivrede najavio je u utorak kako će poticaje seljacima u 2010. godini srezati za 40 posto, dok će samo mljekari dobiti punu potporu. Najavu Petra Čobankovića da će im davanja biti manja za oko milijardu kuna, čelnici poljoprivrednih udruga i Hrvatske poljoprivredne komore dočekali su s neodobravanjem i najavom ponovnog zauzimanja Zagreba u ponedjeljak. Ministar tvrdi da seljacima ne može dati više od 2,19 milijardi kuna, na što oni odgovaraju ponovnom blokadom metropole traktorima.
- Ova bi odluka mogla predstavljati i kraj sadašnje Vlade jer poljoprivrednici neće skrštenih ruku gledati kako se političari igraju njihovim sudbinama. Poticaji su seljacima jedina zarada. Pokradena je pšenica iz đakovačkih silosa, a sada se taj manjak očito planira nadoknaditi preko naših leđa - rekao je za Večernji list Josip Ostojčić, poljoprivrednik iz Prnjavora kod Slavonskog Broda.
Čobanković kaže kako je najpoštenije da se svima u poljoprivredi poticaji režu linearno, osim mljekarima zbog teške situacije i niske otkupne cijene mlijeka.
- Svjestan sam da su neki razočarani i da će biti određenih akcija. One su legitimne i legalne, ali ovo je realnost - rekao je Čobanković. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • black25 23.02.2010.

    Ja seljake podržavam samo djelomično.Itekako sam svjesna maćehinskog odnosa naše države prema malom čovjeku.Ali.. Kao 1.,treba uvesti reda s tim poticajima.Do sada ih je dobivao i tko treba i tko ne treba. Po meni poticaje treba dobivati isključivo netko tko planski i pod određenim ugovorom s Državom proizvodi poljoprivredne proizvode namjenjene tržištu,a ne svatko tko je kupio vile i gumene čizme i odlučio hraniti dvije krave (znam osobno ljude,više njih, koji primaju poticaje na temelju posjedovanja jedne krave i oranice koju obrađuju isključivo za vlastite potrebe)Kao 2.,seljaci jednom moraju shvatiti da je vrijeme zastarjelih seoskih gospodarstava i proizvodnje na sitno, prošlost.Oni moraju biti obrazovani, aktivni, složni, organizirani..Zar oni misle da je lako imati ikakav obrt u Zg recimo?Pa država te poždere porezima!Sjećam se zadnjih prosvjeda;mljekarima je bilo obećano da će im udovoljiti, poljoprivrednicima ne,i onda su se prvi ko piz.. pokupili i ostavili kolege na cjedilu.

  • purgerkuzma 23.02.2010.

    Ne mičite te traktore iz Zagreba dok ne dobijete što tražite i ne nasjedajte na njihove laži.Barem se vi izborite za ono što ste zaslužili kad je već cijela nacija bedasta.Rađe plačamo zaštitu NEPOPULARNIM individuama nego da se da narodu.Nažalost ja sam se borioibio dragovoljac ali si to neću oprostiti i prežaliti do kraja života.Zato vi nemojte biti bedaki pa ako ste se već odlučili izboriti za svoja prava NE POPUŠTAJTE NI PEDALJ! ! ! ! !

  • blackwolf 23.02.2010.

    Black25 podržavam izrećeno, ali činjenica koja se nesmije izostaviti je i to da te poticaje koje trebaju dobiti seljaci maznu i oni koji im to trebaju dati, drugo je to što ČOBANković nije kompetentan ni podoban da radi na funkciji na kojoj je sad...kao ni večina naših vlastodržaca...tako da podržavam to što će protestirati, ali i to da treba uvesti reda u to kome se što daje,

Komentiraj...
Vidi sve komentare