To je to što me zanima!

Sever: Ovo je početak bitke za budućnost hrvatskih radnika

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Temeljem ovog štrajka odlučit ćemo na čemu još treba poraditi kako bi organizirali puno veći i ozbiljniji štrajk, rekao je predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever
Vidi originalni članak

Ovo je samo probni štrajk solidarnosti za 70.000 radnika koji rade, a ne primaju plaće. Temeljem ovog štrajka odlučit ćemo na čemu još treba poraditi kako bi organizirali puno veći i ozbiljniji štrajk, između ostalog, i ako Vlada bude ustrajala na Zakonu o radu kakvog sada predlaže, rekao je povodom štrajka solidarnosti Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske. 

- Ako ovu poruku danas vlast i poslodavci ne budu mogli iščitati sljedeća će biti puno jača i snažnija. Bit će jasna i glasnija i kretat će se u dva pravca - štrajkovi, prosvjedi i političko angažiranje protiv onih koji hrvatske radnike žele ostaviti bez prava. Ovo je početak bitke za budućnost Hrvatske i hrvatskih radnika - rekao je. 

- Ovo je povijesni događaj za Hrvatsku. Doslovno od 1945. nisu se ujedinili hrvatski radnici svih sektora da bi jedni drugima dali potporu kao što je to učinjeno danas. Ovo je prvi put da radnici privatnog sektora, državnih i javnih službi, te državnih poduzeća zajedno daju podršku radnicima koji su bez plaća - izjavio je Sever.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da se "Hrvatski građani moraju probuditi, moraju razumjeti da o njima ovisi budućnost, izgled ove zemlje i društva, a ne o političkim akterima koji prvenstveno brinu o svojim interesima".

'Vlada mora povući ZOR iz procedure'

- Čujete zvuk sirena, buka je glasna i to je buka koju treba čuti Vlada RH. Ovo je podrška svima koji ne primaju plaće, a takvih je gotovo 70.000. Zakon o radu ne štiti takve radnike. Neovisno o tome što imamo informacije o sutrašnjoj raspravi u Saboru, dan je dug i još imaju vremena izmijenjeni Zakon o radu povući iz procedure i odgoditi njegovu primjenu - rekao je predsjednik SSSH, Mladen Novosel i za srijedu najavio prosvjed na Markovu trgu. 

U srijedu prosvjed na Markovu trgu: 'Neka bude krcat'

- Prosvjed će početi okupljanjem u 9 sati na Markovu trgu. Pozivam sve koji mogu doći da daju podršku, jer iako na trg stane 1.500 ljudi, mi ćemo ga napuniti. Neka bude krcat, a građani će na velikom video zidu moći pratiti raspravu u Saboru. Vjerujemo da današnji štrajk solidarnosti neće imati veće posljedice na gospodarstvo, ali na posljedice je Vlada trebala ranije misliti - poručio je Novosel. 

Maras: Ako misle da su radnici u Njemačkoj nezaštićeni, neka štrajkaju

Štrajk solidarnosti komentirao je i ministar poduzetništva Gordan Maras

- Imat ćemo zakon koji je isti kao onaj u Njemačkoj. Ako ljudi misle da su radnici u Njemačkoj nezaštićeni, onda neka štrajkaju - rekao je ministar. 

Idi na 24sata

Komentari 101

  • Pomorac_1 27.02.2014.

    Trubaduri

  • IgorĐorđević 26.02.2014.

    Sever za koje ti radnike govoris za one u drzavnim i javnim ustanovama a sta je sa nama robovima koji radimo kod privatnika ko nas stiti,koji isto nismo primili plate mjesecima sta je s nama?

  • dahhmal 26.02.2014.

    Već je vrijeme da vi vode sindikata nešto učinite jer nas ovi bacaju jedno sto godina nazad u najgore vrijeme kapitalizma a onda ni vi a ni sindikati neće postajati

Komentiraj...
Vidi sve komentare