To je to što me zanima!

Sezona uragana otežat će zatvaranje rupe s naftom

Iako je nafta u Meksički zaljev počela istjecati 20. travnja čini se da će je potpuno zaustaviti tek u kolovozu. Situaciju otežavaju i mogući uragani...
Vidi originalni članak

Najnoviji plan British Petroleuma kojim bi trebali smanjiti količinu nafte koja curi u podmorju Meksičkog zaljeva pokrenuli su u utorak. Roboti će napraviti nekoliko rezova na donjem uređaju za podmorsko bušenje nakon čega će dijamantnom pilom napraviti 'čisti rez' kako bi pripremili površinu za prilagođeni poklopac. Ova operacija je prvi korak prema planu BP-a. Nadaju se da će biti uspješniji jer su u prijašnjim operacijama 'puno naučili'. Sada će upumpavati i toplu vodu na područje rada kako bi smanjili formiranje kristala koji su ih ometali.
Do kraja mjeseca trebali bi dovršiti poseban sustav koji će biti otporniji na uragane čija sezona počinje u utorak. Napravit će sustav koji će se moći brzo otkvačiti i njime bi mogli pokupiti većinu nafte. Dugoročno rješenje je bušenje do dna zaljeva što je vrlo teško izvesti u kratkom vremenu i ne može biti završeno prije kolovoza. Kako bi novo rješenje uspjelo, nova bušotina mora precizno pogoditi ovu iz koje curi nafta. Pokušaji i pogreške mogu trajati tjednima, no ako uspiju i upumpaju blato i cement, to bi trebalo zaustaviti istjecanje nafte. Proces se zbog pritiska usporava kako se ide dublje u zemlju. Ne zna se koliko u bušotini još ima nafte. BP je počeo skupljati podatke o količini nafte tek nakon eksplozije 20. travnja. Barack Obama u utorak će se u Bijeloj kući sastati s dopredsjednikom nezavisne istražne komisije koja se bavi istjecanjem nafte.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • citizen 01.06.2010.

    imaju oni rupu u glavi...

  • vanbračna kći 01.06.2010.

    To su im priuštili njihovi prijatelji Britanci! :-]

  • dbanon_ri 01.06.2010.

    Ako ništa drugo... imati če največu katransku baru na planeti

Komentiraj...
Vidi sve komentare