To je to što me zanima!

Sinčić: Poljoprivredna politika kreira se isključivo za nekoliko povlaštenih proizvođača

OPG-ovi, koji u Hrvatskoj čine 97 posto svih poljoprivrednih proizvođača, u podređenom su položaju, poljoprivredna politika se ne kreira za njih već za nekoliko velikih povlaštenih proizvođača
Vidi originalni članak

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je u utorak da budućnost hrvatske poljoprivrede leži u poštivanju mišljenja struke i prilagodbi politike strukturi poljoprivrede, umjesto da se poljoprivredna politika kreira za nekoliko velikih povlaštenih proizvođača.

- Sjećam se 2018. godine kada je donesen novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i novi Zakon o OPG-u, tadašnji ministar Tomislav Tolušić hvalio se kako će to dići selo, ali to se nije dogodio do današnjeg dana. Kažu mi poljoprivrednici i poljoprivredne udruge kako niti jedan hektar poljoprivrednog zemljišta po tom zakonu nije dodijeljen - rekao je Sinčić koji je u Vinkovcima obišao poljoprivredne nasade mladog poljoprivrednika Marka Katića.

OPG-ovi, koji u Hrvatskoj čine 97 posto svih poljoprivrednih proizvođača, u podređenom su položaju, poljoprivredna politika se ne kreira za njih već za nekoliko velikih povlaštenih proizvođača. Ocijenio je kako su i korupcija i pogodovanje veliki problem. 

'EKIPA BIVŠEG MINISTRA TOLUŠIĆA' Sinčić pozvao Uskok: Uđite i u Agenciju za poljoprivredu, sami sebi i obiteljima isplaćuju lovu

- Vidimo to ovih dana i na primjeru Hrvatskih šuma u koje je, kao i u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nekadašnji ministar Tolušić postavio svoje ljude da provode njegovu politiku i volju - rekao je Sinčić.

Da bi se stanje promijenilo na bolje treba slušati struku i prilagoditi politiku strukturi hrvatske poljoprivrede. U protivnom, kazao je, u Hrvatskoj će doći do "neofeudalizacije" koja je već na djelu u nekim hrvatskim područjima.

- Doći ćemo do toga da će sva područja opustiti, a ostat će samo veliki proizvođači za koje će raditi domaće osiromašeno stanovništvo ili migranti, kao što je slučaj u Španjolskoj - kaže Sinčić.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • drazend 04.06.2020.

    Cijela Slavonija je u laznim ekoloskim hektarima a to nitko nece reci da nitko neradi nista Provozajte se po Slavoniji pa cete vidjet taj veliki rad nasih takozvanih stocara ,obidjite farme pa cete vidjet nerad velikih stocara. Zasto obajvljujete samo lazi a ne istinu Kod nas nitko nece raditi i to je jedina ISTINA

  • nnjmkd 03.06.2020.

    Nije moj izbor, ali u ovom slučaju Sinčić govori istinu. Posebno što se tiče agencije za plaćanje. Oduzimaju pravim poljoprivrednicima državnu zemlju i dijele među sobom, a niti oru, niti siju, niti žanju. Obične poljoprivrednike kontroliraju dronovima i ne daj Bože da nije na njivi posijano ono što je prijavljeno, odmah obustavljaju poticaj. A, s druge strane, na tisuće hektara su prijavljene u sustav poticaja, a uopće nisu obrađene.

  • zoroklik 03.06.2020.

    Vladimira ujutro izdiktira tekst , i on k'o papagaj ponavlja cijeli dan!

Komentiraj...
Vidi sve komentare