To je to što me zanima!

Sindikat: Zaposleni u školama uskoro će u dužničko ropstvo

Predsjednik Preporoda Željko Stipić tvrdi da Vlada u idućoj godini planira na svakom zaposlenom u školama uštedjeti 10 tisuća kuna, a s rezovima će se krenuti u rujnu
Vidi originalni članak

Hrvatski učitelji i nastavnici mogli bi se naći u dužničkom ropstvu zbog najavljenih izmjena Kolektivnog ugovora za službenike i namještenika u javnim službama, piše T-portal. Na to je upozorio Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu - Preporod, čiji je predsjednik Željko Stipić rekao da Vlada u idućoj godini planira na svakom zaposlenom u školama uštedjeti 10 tisuća kuna. 

Sindikat je upozorio da se početak 'stezanja remena' može očekivati već od jeseni. Stipić tvrdi da najavljenje izmjene neće dovesti samo do ukidanja prava kao što su regresi i božićnice, nego i do najozbiljnijeg smanjena plaća u posljednjih 20 godina. 

- Raspolažem podatkom da je do 30 posto učitelja u ozbiljnim kreditima, pa će se za mogućih 1.000 kuna mjesečno manje biti u ozbiljnim problemima, najavio je Stipić napomenuvši da plaće nastavnika i učitelja već zaostaju za državnim prosjekom.

Sindikat smatra da je vlast nesposobna, neodgovorna, bešćutna i bezobzirna, a predložili su osnivanje Stožera za obranu prava iz kolektivnih ugovora. 

Idi na 24sata

Komentari 60

  • SnježanaSitarić-Knezić 22.06.2012.

    Svaki čovjek je imao pravo izbora svojeg zanimanja, pa se stoga pitam kako to da se nisu školovali za učitelje ili profesore, ako je to tako, ako ne vrijede, ako imaju dugi odmor...Nedavno mi je majka djeta koje ide u treći razred rekla od prilike ovako: "Ne znam kako se vi toliko trudite i kako mislite da će se to kod mog sina sve popraviti. Ja sam od njega DIGLA RUKE", jer dijete ima problema koji su proizašli iz nesređenih obiteljskih odnosa. Pa, ako jedna majka digne ruke od svojeg osmogodišnjeg djeta, tu je još uvijek učiteljica koja ga želi usmjeriti i pokazati mu pravi put u njegov budući život. Ali izgleda da to baš nikome nije važno, jer takvih dječaka i djevojčica ima sve više i u svakom razredu i u svakoj školi. Mi brišemo noseve vašoj djeci, brišemo i guze, oblačimo ih, obuvamo, slažemo knjige, češljamo, umivamo i peremo im ruke...Ni to ne vrijedi ništa, iako je to bio posao koji je trebalo obaviti kod kuće prije nego je dijete išlo u školu (ili možda nije?). No, sve jedno i taj dio posla s veseljem i na radost djeteta učinimo. Da ne govorim o potrebi djeteta da ga se pomiluje, nasmiješi mu se, pohvali ga se, s njime porazgovara i mimo gradiva...ni to ne vrijedi ništa...Ali tom djettu vrijedi, pa vrijedi i meni! Zato dragi roditelji bivši, sadašnji i budući, znajte da u pravom učitelju nećete nikada ubiti ljudskost i dostojanstvo koje nastojim prenijeti i na svako vaš dijete. Bilo bi lijepo da to činimo zajedno, a uspjeh bi bio brži.

  • templar73 22.06.2012.

    ČEGA STE SE VI ODREKLI U IME KRIZE??? Mi u industriji se odričemo svaki mjesec, zar neznate da kad nebude nas neće biti ni vaše plače!!!!

  • korzo_ 21.06.2012.

    evo jedan lijepi članak o tome što nastavnik može napraviti za djecu, pa to i radi (a nije mu u opisu posla), pa vi pljujite po prosvjetnim radnicima i želite im loše, ako vama baš nije najbolje...http://www.24sata.hr/svijet/glad-veliki-problem-u-britaniji-polovica-ucitelja-hrani-ucenike-270903

Komentiraj...
Vidi sve komentare