To je to što me zanima!

Sindikati i HUP napali 'mjere': Imat ćemo još većih problema

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Mjere krpanja proračunskog deficita naišle su na kritike. Dok sindikati smatraju da ne postoji gospodarska strategija, poslodavci drže da ovo nisu dugoročna rješenja
Vidi originalni članak

Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever kritizirao je Vladine mjere kojima planira puniti proračun te pritom rekao kako Vlada nema gospodarsku strategiju, pa krpa rupe iako će to u konačnici dovesti do još većih problema.

'Jasno je, ako se udari po plaćama smanjit će se kupovna moć'

- Zapravo se ne vidi kako bi Vlada proračun punila, nego se samo vidi kako bi štedila na izdacima. Mi smo tome svjedočili cijeli niz godina u različitim vladama. Kad god su se odlučivale na krpanje rupa, a ne na razvoj gospodarstva to je na kraju rezultiralo još većim problemima u proračunu i gospodarstvu u cjelini.Govoriti o tome da će se smanjivati mase za plaće, ali ne i pojedinačne plaće je manipuliranje činjenicama koje same po sebi ne stoje. Jasno je da ako se udari po plaćama da će se i smanjiti kupovna moć  izjavio je Krešimir Sever nakon mjera najavljenih na današnjoj sjednici Vlade.

'Prelijevanje novca iz II. stupa je politička kozmetika'

Sever je prelijevanje novca iz II. stupa mirovinskog fonda u državnu blagajnu kako bi se smanjio deficit nazvao političkom kozmetikom.

- Budući da su to ipak pojedinačna sredstva trebalo je pitati i one koji su vlasnici tih sredstava. Ako se gleda u cjelini, izgledalo bi da se radi jedna vrsta kozmetike kojom se želi zamazati sustav i nesposobnost, a pritom se neće izvući nikakve rezultate. Na kraju, u sklopu toga mogu se očekivati još i izmjene Zakona o radu koje će tobože potaknuti ulagače pokazuje bezidejnost i besperspektivnost vlasti - zaključio je Sever.

Novosel: Gdje će biti kraj guranju ruke tamo gdje ima?

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel rekao je kako za mandata aktualne vlasti nema niti će biti gospodarskog rasta, a ni punjenja proračuna. 

- Svatko onaj tko spominje uzimanje iz II. stupa morao bi znati koji su ga to građani punili, da su to radnici koji su radili u teškim uvjetima, da ti radnici i kada dođu u mirovinu vrlo kratko koriste svoje pogodnosti. Vlada mora priznati da nije u stanju više puniti proračun. Zanima me samo gdje će biti kraj guranju ruke tamo gdje ima? -  pita se Novosel.

Direktor HUP-a: Porezno opterećenje nije dobro rješenje

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić smatra da ova Vladina mjera može tek u prijelaznom periodu osigurati smanjenje deficita, ali ne i dugoročno jer će se u konačnici ta sredstva morati ipak negdje namaknuti. Smatra i da ne bi trebalo biti novih poreznih opterećenja za građane.

 Porezno opterećenje nije dobro rješenje, neće osigurati rast gospodarstva. Rashodovna strana bi trebala biti ona koja će dugoročno osigurati smanjenje deficita i proračunski rast. Naš problem je da premalo stvaramo, a previše trošimo - izjavio je Majetić.

Kada je riječ o povećanju naknada za koncesije, Majetić kaže da treba vidjeti o kojim je naknadama riječ.

- Ako su to koncesije za rudno bogatstvo i turizam, onda će to direktno utjecati na onaj dio koji nam je u ovom trenu u najvećim problemima i koji ima najviše potencijala.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • ben hur panonius 30.01.2014.

    zašto tvoja borba za radnike tako duuuugo trajjjjjje bez pomaka u +osim u zavodu za nezaposlene gdje je ++++++++++++++++++++++++++++u ekspanziji..

  • pčela 30.01.2014.

    Izgleda da jedino drugu Liniću nije jasno kako funkcionira ekonomija.

  • kalabek 30.01.2014.

    ako se sjećate ,američki bogataši su sami tražili da im se poveća porez ,a naši traže da se smijeni vlast ,normalno treba posuditi od onih koji imaju previše ,ali kada se oporavimo treba im to vratiti ,jedna od mjera ,zašto ne ,za sigurno to nije dosta .proizvodnja ,proizvodnja ,proizvodnja ,iza nje će uslijediti i potrošnja

Komentiraj...
Vidi sve komentare