To je to što me zanima!

Sindikati i studenti ustali protiv povećanja školarina

Svih šest sindikalnih središnjica i Studentski zbor usprotivili su se najavljenim povećanjima školarina na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu
Vidi originalni članak

Povećanje školarina najavilo je čak 10 od 33 fakulteta. Školarine će povećati od 300 do 2500 kuna. Konačnu odluku fakulteti će donijeti na sjednici Senata 8. travnja. Najveća povećanja najavili su PMF, Arhitektonski, Grafički, te Tekstilno-tehnološki i Fakultet političkih znanosti. Sindikati i Studentski zbor ocijenili su da studenti ne smiju biti sredstvo za pokrivanje financijskih gubitaka fakulteta. Predsjednik Studentskog zbora Krešimir Bašić smatra da studenti ne bi trebali plaćati osnovne troškove rada fakulteta jer se povećanja školarina opravdavaju inflacijom i troškovima života. Školarine bi trebale biti metoda za poticanje najboljih studenata da budu još bolji.
- Ne prihvaćamo komercijalizaciju javnog dobra i njegovo pretvaranje u sustav zarade - istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Smatra da će Hrvatska koja se predstavlja kao zemlja znanja tu razinu doseći jedino ako je obrazovanje dostupno svima.
Stjepan Kolarić, predsjednik Sindikata usluga UNI-CRO, upozorio je da su školarine u Hrvatskoj među najvećima u Europi, a plaća ih više od 50 posto studenata. Dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rješenje vidi u tome da država preuzme dio odgovornosti i određuje visinu školarina.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Mr X 29.03.2008.

    e ljudi moji usta sam i ja sa svoje stolice, ali mislim da mi to nista ne vrijedi, mislim da bi se u ovoj ljepoj nasoj trebali polako poceti buditi duhovi pobune protiv gluposti kojima nas nase vlasti stalno zasipaju. Ako se ne slozimo i pokazemo im da nam je vec dosta sranja, onda nikakve koristi od nasih komentiranja

  • entoni 28.03.2008.

    Da samo danas se kupuju diplome i to je stvarno strašno !

  • sinke 28.03.2008.

    Da danas je školovanje omogučeno samo za 200 obitelji, a onda se svatko došao školovati i iz najbjednije rupe u SFRJ:

Komentiraj...
Vidi sve komentare