To je to što me zanima!

Sindikati napustili pregovore o ZOR-u, traže ostavku ministra

Sindikati kažu da je ministar jednostrano ukinuo odredbu o 8 sati dopuštenog prekovremenog rada tjedno i uveo novu odredbu o 16 sati prekovremenog rada
Vidi originalni članak

Predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata, SSSH-a, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruga radničkih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske okupili su se ispred zgrade Vlade dok je trajala sjednica. Poručili su - 'STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom' i najavili prosvjed na Markovu trgu u četvrtak, 5. prosinca, kada se očekuje da će Vlada uputiti u Hrvatski sabor izmjene Zakona o radu, javlja HRT.

- Kako pregovarati s ministrom rada koji se ponaša po načelu - 'Napisah i potpisah, a onda što napisah potpisah, ali ne potpisah te - Što rekoh to porekoh i ne rekoh'- rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Upozorio je kako se ministar ponaša kao da nije ništa potpisao te da je jednostrano ukinuo odredbu o 8 sati dopuštenog prekovremenog rada tjedno i uveo novu odredbu o 16 sati prekovremenog rada.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel je poručio kako će sindikati na to odgovoriti protunasiljem. Izvijestio je kako se sindikalne središnjice povlače iz pregovora o izmjenama ZOR-a i GSV-a, te traže ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića zbog jednostrano nametnutih rješenja u novom ZOR-u.

Predsjednik URSH-a Damir Jakuš ocijenio je argument da će 'lakše otpuštanje omogućiti lakše zapošljavanje' neprihvatljivim. 

- Vladin neoliberalni koncept i neznanje ne mogu izvući Hrvatsku iz krize pa je vrijeme da premijer Milanović građanima kaže da su zatečeni situacijom i da nemaju rješenje - rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • kormilar 28.11.2013.

    Nažalost, ministar Mrsić kao uostalom i cijela vlada, dolazi na pregovore sa sindikatima samo da se zadovolji forma; sa čvrstim i nepopustljivim stavom i bez ikakve stvarne želje za dogovorom. Tu nema nikakve borbe argumenata kao što bi trebalo. Sindikalna vijeća služe samo za ukras, jer se provodi politika krupnog kapitala. Toliko o demokraciji u EU.

  • diba_1 28.11.2013.

    gospodo sindikalisti ,traženje ostavke je suvišno, svi znamo kad jednom sjednu u fotelju da je tako lako ne puštaju, vrijeme je da prestanete pričati i tražiti nemoguće, vrijeme je ZA PROMJENE, a na koji način to sami moramo odlučiti.ako ne ide na lijep način onda su potrebni radikalniji rezovi od priče nema NIŠTA niti je ikad bilo.

  • mangup@dj 28.11.2013.

    pa imate dovoljno potpisa za referendum o izmjeni ZOR-a pa ako ga izglasaju po sadašnjem idemo na referendum i za to

Komentiraj...
Vidi sve komentare