To je to što me zanima!

Sindikati protiv mjera štednje: Na Jelačićevu trgu 250 ljudi

Prosvjedna povorka krenula je prema Markovu trgu, no samo simbolički bez namjere da probijaju policijske redove koji su ih dočekali na 20-ak metara od Kamenitih vrata
Vidi originalni članak

Oko 250 ljudi okupilo se u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u povodu Europskog dana sindikalne akcije.

Okupljanje su organizirali SSSH i NHS, članice Europske konfederacije sindikata (ETUC) kako bi i u Hrvatskoj obilježili jedinstvenu europsku sindikalnu akciju protiv aktualne politike i rigidnih mjera štednje.

Prosvjedna je povorka krenula prema Markovom trgu, no tek simbolički, ne s namjerom da probijaju policijske redove koji su ih dočekali na dvadesetak metara prije Kamenitih vrata.

- Primarni nam je cilj bio predati poruku protiv mjera štednje nauštrb građana i da se Markov trg što prije otvori za javna okupljanja. S obzirom da Vlada komunicira s nama putem poruka u medijima, kako bi ukazali na besmisao takvog načina, odvratit ćemo na način da, opet simbolički, poštom pošaljemo dva letka koja smo dijelili građanima, jedan na adresu predjednika Vlade i jedan predsjedniku Sabora - kazao nam je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Na letku stoji kako su učinci ekonomske i socijalne krize dosegli nepodnošljivu razinu za milijune Europljana, mjere štednje samo pogoršavaju situaciju i uzrokuju ogromnu socijalnu štetu, a nezaposlenost je dosegla rekordnu razinu, posebice među mladima. "Nejednakosti se povećavaju. Prevladava strah od onoga što donosi sutra, a to pak vodi prema nacionalističkom razmišljanju i jačanju ekstremne desnice. U suočavanju sa sve lošijom ekonomskom i socijalnom situacijom, jedini odgovor naših političara sveo se na uvođenje sve većih mjera štednje. Jedinstvena europska valuta zahtijeva zajedničko ekonomsko upravljanje, ali europski sindikati protive se ovom sporazumu jer se on ne bavi problemima nezaposlenosti i rastuće nesigurnosti zaposlenja, te riskira gurnuti Europu u dugotrajnu recesiju".

Na letku ETUC-a stoji i: "Odbijamo: pritisak na snižavanje plaća, urušavanje sustava socijalne zaštite, pokušaje da se tržište rada dodatno fleksibilizira, privatizaciju javnih usluga, snižavanje mirovina, socijalnu isključenost, slabljenje kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga, nepravednu raspodjelu tereta krize.

Idi na 24sata

Komentari 47

  • almaminjo 01.03.2012.

    Kaže premijer i njegovi ministri: U krizi smo! Kaže to premijer koji ima pristojnu plaću, službenog vozača, službeni auto, službenu karticu..mobitel..blabla bla. Ako smo gosn Premijer u krizi zašto se ne bi solidalizirali vi i vaša Vlada i recimo točili gorivou te službene aute iz svojeg džepa, od svoje plaće. Zatvorite saborski restoran ili plačajte cijenu ručka po tržišnoj cijeni...da znam da se premijeru Zoranu "nemam niš za komentirati na skijanju sam" Milanoviću fućka za mene on je svoju foteljicu dobio

  • feba 01.03.2012.

    Glavno je da sindikati gunđaju,štrajkaju ali...gdje im je nekakav zdravorazuman prijedlog?Odakle stvoriti novce kojih nema?Svima dati prosječnu plaću?Ma ludilo!!!Zar bi jedan liječnik,profesor,inžinjer trebali imati istu plaću kao spremačica?Pa kao i u obitelji kad je dužna---stisnuti remen i zube dok se stanje ne popravi.

  • Istrijanka_1 29.02.2012.

    u kojoj to oni bajci/basni žive...!?

Komentiraj...
Vidi sve komentare