To je to što me zanima!

Sindrom zaboravljenog djeteta: 'Od 90-ih nadalje je zabilježeno 600 smrtnih slučajeva djece'

Uzročnici su vanjski utjecaji poput stresa, manjka sna, promjene rutine, ali i alkohola, droga, lijekova. Sve to može utjecati na krajnji ishod, objasnio je psihijatar Grošić
Vidi originalni članak

Hrvatsku je potresla vijest o smrti dječaka u Kninu. Njegov otac je ispitan u državnom odvjetništvu koje za njega nije predložilo istražni zatvor. 

Podsjetimo, dječak je čitav dan bio u zaključanom automobilu i sumnja se kako je preminuo uslijed vrućine i nedostatka zraka, a otac je, tek nakon 15 sati, shvatio da je sin u autu, nakon što ga majka nije našla u vrtiću.

Kako doznaje HTV, otac se žalio na gubitak koncentracije i pamćenja nakon preboljenog Covida. 

U KNINU DAN ŽALOSTI Ravnateljica vrtića u Kninu: Djeca su svjesna da njihov prijatelj više neće doći, nažalost

- Ponekad imamo i neke tzv. automatizirane radnje koje radimo, a da ih nismo svjesni. Više ih ne registriramo i onda kasnije na njih zaboravimo. Što je više na nas postavljeno zahtjeva, to je veća šansa da će nam neka radnja proći neopaženo - kazao je za HTV Goran Arbanas iz Zavoda za forenzičku psihijatriju u Klinici za psihijatriju Vrapče.

'Od 90-ih je zabilježeno 600 smrtnih slučajeva u Hrvatskoj' 

Psihijatar Vladimir Grošić objasnio je kako se i u ovom slučaju najvjerojatnije radi o "sindromu zaboravljenog djeteta". Poručio je kako svake godine veliki broj djece strada jer su ostavljeni ili zaboravljeni u automobilu u kojem temperature, tijekom vrućih dana, brzo rastu. 

- Taj sindrom se u struci smatra tragičnim događajem kada roditelji zaborave dijete na neko vrijeme u automobilu, s teškim posljedicama po zdravlje djeteta, a u najgorem slučaju i sa smrću. To se može svakome dogoditi. Nitko to ne smije osuđivati i reći meni se to nikada neće dogoditi, nego napravit ću sve da mi se to nikada ne dogodi - rekao je psihijatar za Dnevnik Nove TV. 

'U KNINU OVO NE PAMTIMO' Sina ostavio u autu, prijeti mu od 3 do 15 godina zatvora: 'Bili su predivna obitelj, jako brižni'

Napomenuo je kako se ne radi o zanemarivanju djeteta ili pomanjkanju roditeljske ljubavi, nego o "poremećaju memorije". 

- Uzročnici su vanjski utjecaji poput stresa, manjka sna, promjene rutine, ali i alkohola, droga, lijekova. Sve to može utjecati na krajnji ishod. U literaturi se vidi kako je od devedesetih prema danas bilo čak šesto takvih slučajeva koji su završili smrtnim ishodom - rekao je. 

Na pitanje kako nastaviti život nakon ovakve tragedije, psihijatar je rekao:

PREMINUO PETOGODIŠNJAK Iz DORH-a otkrili detalje strašne tragedije u Kninu, oca ispitali pa ga pustili na slobodu

- To je jako teško. Mi smo skloni osuđivati, govoriti ružne riječi. Dovoljna je već osuda samoga sebe, roditelja koji je to doživio. Treba potražiti stručnu pomoć i zajednica treba pripomoći da se život nastavi dalje i da sve ima smisla, pogotovo ako je riječ o drugom djetetu u obitelji ili braku. 

Idi na 24sata

Komentari 197

  • Hiroo_Onoda 11.06.2021.

    studenticaa, situacija ti u praksi izgleda ovako. Netko sa vrha zapovijedne piramide nešto naredi prvoj ulizici do sebe. Ta ulizica broj jedan će ili sama ili najčešće uposliti ulizicu broj dva uz napomenu da se taj i taj mora stvoriti kako god zna za 10 minuta pred "gazdom"i pri tome se neće krzmati upotrijebiti prijetnje što se biti u suprotnom. Imam i osobno iskustvo kako to ulizništvo funkcionira. Dakle, dok sam još radio "gazda je poželio da mu se nekakvo piće iz konzerve na koje je bog zna gdje naletio stalno dobavlja. Bio sam u firmi zadužen za nabavu pa me i to dopalo. Nabavljao sam to odasvud, obilazio benzinske i krenuo sam čak do Slovenije. Na koncu toga više nigdje nije bilo i pojasnio sam tajnici od "gazde" da mu prenese kako toga više nigdje nema i neka si odabere neko dobavljivo piće. Pogledala me sa zaprepaštenjem uz komentar - jesi li ti lud - ja mu se to ne usudim reći. Obzirom da sam uvije bio na svoju ruku hladnokrvno sam banuo kod njega u sobu i rekao - čuj, one tvoje pijače nigdje više nema pa si nađi nešto drugo. Njegov odgovor je bio - pa dobro, onda mi kupi koka kolu u konzervi ili nešto slično. Ulizništvo je ko lavina, a jedino lavina padajući raste.

  • sony33 10.06.2021.

    Velika tragedija i neopisiva bol :( Šteta što dijete nije znalo samo izači iz auta :(  Moji su klinci sa 5 godina bili vješti u otvaranju vrata, otkapčanju pojasa, preskakanju sjedala  i sl.

  • gvagec 10.06.2021.

    Mislim pa koji je to mozak voziti djete u vrtić, parkirati pred firmom i zaboraviti maloga. PA i ja sam bil okupiran svojim poslom ali ovakovu stvar nemrem skužiti, kako .................

Komentiraj...
Vidi sve komentare