To je to što me zanima!

Šišljagić Barrosu: Objasnite nam regionalnu politiku EU-a

Podjelom na dvije regije uvelike su ogranične razvojne mogućnosti Slavonije, piše župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić u otvorenom pismu Joseu Manuelu Barrosu
Vidi originalni članak

Otvoreno pismo predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu, povjereniku EK za regionalnu politiku Johannesu Hahnu i šefu Delegacije EK u Hrvatskoj Paulu Vandorenu zbog odluke Vlade da se Hrvatska podijeli na dvije regije, a "radi objašnjenja našeg motrišta, ali i propitivanja našeg poimanja europske regionalne politike", poslao je danas osječko-baranjski župan dr. Vladimir Šišljagić.

- Novonastalom podjelom na dvije statističke regije BDP Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema preko noći je porastao s 34 na 64 posto prosjeka Europske unije! Time su uvelike ograničene razvojne mogućnosti ovoga dijela Hrvatske iz sredstava europskih fondova jer je apsorpcijski potencijal za povlačenje tih sredstava bitno manji u odnosu na razvijenije županije sjeverozapadne Hrvatske i bogati grad Zagreb s proračunom od cca 900 milijuna eura i neusporedivo jačim kadrovskim i financijskim kapacitetima. Potpuno je jasno da u takvim okolnostima pet nerazvijenih županija ne može ni približno ravnopravno konkurirati u natjecanju za sredstva EU iz kohezijskog i strukturnih fondova – stoji u županovu pismu.

Razlog više za obraćanje njima, dodaje, jest tvrdnja odgovornih Vladinih dužnosnika kako je ta podjela posljedica zahtjeva (pritisaka) iz EU prema Hrvatskoj.

- U namjeri da provjerimo utemeljenost predočenih shvaćanja i gledišta, molim vas za objašnjenje regionalne politike Europske unije – zaključuje se u pismu.


Idi na 24sata

Komentari 22

  • ludom 30.09.2012.

    Ljudi koji imaju dobar plan i znanje prosperirati će u bilo kojoj regiji ili kako to već političari budu zvali. Baš u Slavoniji imamo za to primjere. Zato, gospodine župane, mislim da se grebete za sebe i svoje kolege, koji su i onako samo teret tim pametnim ljudima kojih na sreću još vi politikanti niste uspjeli upropastiti. Da se možete uhvatiti nekog konkretnog posla (a za to treba nešto znati), vidjeli bi da je moguće dobiti investiciju ali za nešto pametno. Pa niste valjda toliko blesavi da mislite da će netko investirati u vas i vašu škvadru i dati vam lovu samo radi toga jer udarate gluposti po čitave radne dane. Da ste naučili raditi nešto pametno ne bi bili to što ste sada.

  • dadili 27.09.2012.

    jedna , dvije ili pet regija u euroslaviji nam se ne piše dobro a kad uđe i srbija a prije ili kasnije hoće onda će se i regije mijenjati pa će slavonija opet biti zapadni banat...

  • Cezarion 27.09.2012.

    Glavna tema je podjela Hrvatske na dvije regije jer će zbog toga Slavonija "dobiti manje novaca" iz fondova! E. moj Šišljagiću i ostali Glavaševi "dečki"....za dobit te novce moraš nešto znat, htjet i radit.... bojim se da će uz tebe i vašu "stručnost" Slavonija stvarno ostat "kratkih rukava" bez obzira na broj regija....

Komentiraj...
Vidi sve komentare