To je to što me zanima!

Sjedinjene Države predložile rezoluciju o privremenom prekidu vatre u Pojasu Gaze

Prijedlog rezolucije "tvrdi da bi u sadašnjim okolnostima velika kopnena ofenziva na Rafah rezultirala daljnjom štetom za civile i njihovim daljnjim raseljavanjem uključujući potencijalno u susjedne zemlje"
Vidi originalni članak

Sjedinjene Države predložile su alternativni prijedlog rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koji naglašava "potporu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze čim to bude izvedivo", po tekstu koji je Reuters u ponedjeljak dobio na uvid.

Washington je nesklon terminu 'prekid vatre' u bilo kakvoj UN-ovoj akciji u vezi rata između Izraela i Hamasa, ali taj prijedlog rezolucije odražava jezik koji je predsjednik Joe Biden, po vlastitim riječima, koristio prošli tjedan u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netantyahuom.

Prijedlog rezolucije također "tvrdi da bi u sadašnjim okolnostima velika kopnena ofenziva na Rafah rezultirala daljnjom štetom za civile i njihovim daljnjim raseljavanjem uključujući potencijalno u susjedne zemlje."

OBRATIO SE VIDEOPORUKOM Benjamin Netanyahu: 'Izrael će zadržati vojnu kontrolu i u slučaju dvodržavnog rješenja'

Izrael planira napasti Rafah na jugu Pojasa Gaze, gdje je više od milijun Palestinaca potražilo utočište, izazvavši zabrinutost međunarodne zajednice da bi to moglo jako pogoršati humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze.

Prijedlog rezolucije kaže da bi to "imalo ozbiljne implikacije za regionalni mir i sigurnost i prema tome naglašava da se ni pod kakvim okolnostima takva velika kopnena ofenziva ne bi smjela dogoditi."

Nije poznato kada će i hoće li prijedlog rezolucije biti dan na glasanje Vijeću sigurnosti.

OPET ORBAN Borrell: 'Sve članice EU-a osim jedne pozivaju na humanitarnu stanku na Bliskom istoku'

SAD je tekst iznio nakon što je Alžir u subotu zatražio od Vijeća da u utorak glasa o njegovu prijedlogu rezolucije koji poziva na trenutačni humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield odmah je dala do znanja da će uložiti veto na taj tekst, smatrajući da bi mogao ugroziti "osjetljive pregovore" o oslobađanju talaca.

Rat u Pojasu Gaze počeo je 7. listopada prošle godine kada je Hamas napao južni Izrael ubivši 1200 ljudi i otevši 253 talaca. Izrael je na to odgovorio napadom na Pojas Gaze u kojem je do sada poginulo više od 28.000 Palestinaca. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Andrej Pelinković 20.02.2024.

    Izrael je prilikom osnivanja imao nešto preko 17.000 kvadratnih kilometara temeljito etnički očišćenog teritorija i bilo ih je 720.000, a danas imaju ugrubo zaokruženo skoro 22.000 kvadratnih kilometara. Sve su oteli od Palestinaca, samo taj mali komadić Gazu od 365 kvadratnih kilometara su im ostavili, tamo su ih sve protjerane natrpali. I danas Izrael ima DESET PUTA više stanovnika nego 1948. godine. Taj drastični porast veličine Izraela i nevjerojatan porast broja stanovnika desio se nakon 1967. godine do danas!

  • Kontra fašizma 20.02.2024.

    Radi "humanitarne situacije" je 1995-te zaustavljena HV pred Banja Lukom pa danas svjedočimo potpunom oporavku četništva u BiH.

Komentiraj...
Vidi sve komentare