To je to što me zanima!

Sjeverni tok 2 bi nepopravljivo oslabio Ukrajinu i gospodarstvo

Puštanjem u rad plinovoda Sjeverni tok 2 Ukrajina bi bila "nepopravljivo oslabljena", napisao je zamjenik ukrajinskog premijera Aleksej Reznikov u članku za The Wall Street Journal
Vidi originalni članak

Sjeverni tok 1 i Turski tok već pušteni u rad, a čim Moskva dobije novi izravni plinovod do Njemačke Kijev će biti odvojen od zapadne Europe u smislu energetske sigurnosti, istaknuo je Reznikov.

"Rusija više neće morati uzimati u obzir da većinu svoga plina u Europu izvozi preko Ukrajine, koja će uz to izgubiti milijarde dolara tranzitnih prihoda", kaže on.

RUSI POTVRDILI 'Plinovod Sjeverni tok 2 bit će dovršen bez obzira na sankcije'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je u ožujku Sjeverni tok 2 kao zamku za zemlje diljem Europe. Pritom je zahvalio Litvi na protivljenju projektu.

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnik pozvao je ovaj tjedan Berlin da potpuno prekine odnose s Moskvom u slučaju pojačanih neprijateljstava u Donbasu. Također je predložio da Njemačka odmah aktivira hitan paket mjera protiv Rusije u slučaju "širenja agresije": u potpunosti obustavi ekonomske veze i trgovinu, zabrani uvoz ruskog ugljena i nafte, blokira izgradnju Sjevernog toka 2, zamrzne svu državnu imovinu „zemlje-agresora“, pokrene međunarodni bojkot i izolaciju i pooštri postojeće sankcije prema Rusiji.

'POTKOPAVA SIGURNOST' SAD upozorava na Sjeverni tok: Njemačka i njeni saveznici će previše ovisiti o ruskoj energiji

Izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 završena je 95 posto. Operater projekta Nord Stream 2 objavio je kako je već položeno 2.339 km cijevi kojima će plin s ruskih nalazišta dnom Baltika biti dopreman do njemačke obale. Nedovršeno je ostalo 120 kilometara u vodama Danske i oko 28 kilometara u njemačkim vodama. 

Plinovod je trebao biti pušten u rad još krajem 2019. godine. Međutim, njegov završetak omele su sankcije Sjedinjenih Država, zbog kojih su europske tvrtke počele napuštati projekt. Uz SAD, projektu se protive Litva, Latvija, Poljska i Ukrajina.

OSUDILI I NASILJE U RUSIJI Nijemci za sankcije Rusima, ali ne bi zaustavili Sjeverni tok 2

Ovoga tjedna procurili su detalji o imenovanju posebnog američkog predstavnika za pitanja Sjevernog toka 2, koji bi, kako pišu mediji, trebao biti odgovoran za pregovore o prekidu njegove gradnje. Taj položaj je, zasad neslužbeno, ponuđen bivšem američkom posebnom izaslaniku za međunarodna energetska pitanja Amosu Hochsteinu, koji je poznat i hrvatskoj javnosti kao američki dužnosnik koji je pratio izgradnju LNG terminala na Krku.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Pero2020 12.04.2021.

    Zašto bi Njemačka više vodila računa o Ukrajini , nego o sebi i svojoj budućnosti? Zar Amerika i druge države ne štite vlastite interese ili možda rade protiv sebe?!

  • ichbin2 09.04.2021.

    bravo, pa se opet uvlačite amerima i euniji, budete nosili gače na štapu, samo tako. nek im je, umjesto da su se držali slavenskih naroda i bili složni

  • 09.04.2021.

    Dragi Ukrajinci Kako vas je SAD- e i NATO nasankali Trazili ste ,dobili ste,sad vam preostaje samo plakat a ubrzo i gladovat

Komentiraj...
Vidi sve komentare