To je to što me zanima!

Skandal u muzeju: Faraonovu masku 'popravili' superljepilom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
S neprocjenjive Tutankamonove maske zaposlenici su otkinuli bradu dok su ju čistili. Brzopleto su ju zalijepili ljepilom te su prigušili svjetlo da se lom ne vidi
Vidi originalni članak

Zagrobnu masku egipatskog faraona Tutankamona , neprocjenjivo važno povijesno blago, zaposlenici muzeja u Kairu oštetili su u listopadu prošle godine dok su ju čistili.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sa 3.300 godina stare maske odlomili su zlatno-plavu bradu, no umjesto da ju stručno zbrinu, u strci su ju zalijepili superljepilom za metal i kamen kako bi ju što prije mogli ponovno izložiti.

Kako javlja Huffington post, šefica odjela za renovacije pozvala je u pomoć svog supruga, također renovatora. On je kapnuo superljepilo na pogrešno mjesto, pa su ga morali strugati pri čemu su izgrebali i masku. U konačnici su uspjeli zalijepiti bradu, no šteta na njoj je očita. Kako bi prikrili 'zločin' prigušili su svjetlo u prostoriji u kojoj je maska izložena.

O incidentu se doznalo tek sada jer se zaposlenici zbog straha od otkaza nisu usudili ministarstvu kulture prijaviti štetu na artefaktu.

Grobnicu faraona Tutankamona pronašao je britanski arheolog Howard Carter 1922. godine . Iako se sumnja da je barem dva puta prije toga bila opljačkana, Carter je u njoj pronašao mnoga blaga zbog čega se njegovo otkriće smatra jednim od najvažnijih. Tutankamonova maska najpopularniji je izložak u muzeju.

PA/Pixsell

Idi na 24sata

Komentari 84

  • rikigawa5 25.01.2015.

    Srecom, original masku drze u sefu, a ovo je samo reprodukcija

  • Big_Daddy 👊😎 25.01.2015.

    Ma znam i to sam i napisao al mi nije jasno zašto taj dio fali??????????????

  • zasto bi 25.01.2015.

    sta ces snasla se na brzake

Komentiraj...
Vidi sve komentare