To je to što me zanima!

Slavonci na nogama: 'Naši zahtjevi su jasni'. Ministrica Vučković: 'Primit ćemo ih'

U koloni od oko 130 traktora nezadovoljni Slavonci krenuli su u nedjelju na prosvjed prema Vinkovcima
Vidi originalni članak

Želimo živjeti na tradiciji na kojoj su nas odgojili naši pradjedovi, djedovi i očevi, kazao nam je Milenko Bilić jedan od organizatora nedjeljnog mirnog prosvjeda slavonskih poljoprivrednika koji su nezadovoljni s načinom suzbijanja afričkom svinjskom kugom. Slavonci su se simbolično u pet do 12 okupili u Ratkovcu te je nešto više od stotinu traktora preko Vođinaca, Ivankova, Novog Sela došlo u Vinkovce gdje su predstavljeni njihovi zahtjevi. 

- Naši zahtjevi su jasni, da se prestane s prisilnom eutanazijom zdravih svinja, ne kažemo da afrička svinjska kuga ne postoji ali kažemo da nam je dosta eutanaziranja zdravih svinja. Želimo da se svinje voze alternativnim pravcima. Postoji spalionica za narkotike u Našicama, zašto se onda naše slavonske svinje voze u nepoznato? Gdje one završavaju? Želimo se javno sastati s predstavnicima Ministarstva i želimo da se javno kaže gdje meso završava. Očigledno je laž da se naše zdrave svinje spaljuju već se prerađuju i vraćaju nazad u mesnice. Slavonija je opljačkana, kazao nam je Bilić. 

'EU RADI PO UREDBAMA' Ministrica o afričkoj svinjskoj kugi: "Postoji samo naredba koju je izdalo naše ministarstvo'

Dodaje kako je ovo bio prvi mirni prosvjed, te će se nakon blagdana uputiti zahtjev za sastankom s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

- Ako nas Vlada odbije primiti idemo u Zagreb traktorima na prosvjed, zaključio je Bilić. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala je za 24sata zahtjeve prosvjednika, rekavši da razumije da je ljudima teško ali i da se ne može postupati suprotno znanstvenim i stručnim savjetima i preporukama. 

- Što se tiče eutanazije životinja mi ne možemo davati drugačije naredbe, nego onako kako nam preporučuje struka i znanost. Sve drugo bi bilo i nepropisno i nesavjesno, kazala nam je Vučković i dodala kako oni primaju svakoga na sastanak pa će tako i ove prosvjednike. 

Ministrica kaže da je broj novih slučajeva afričke svinjske kuge smanjen ali da treba ostati na oprezu.

- Riječ je o padu broja slučajeva ali bilo je izbijanja u novim selima i treba biti jako na oprezu, kaže Vučković. 

Ministarstvo poljoprivrede obećalo je uzgajivačima svinja da će se nadoknaditi direktne štete uzgajivačima a sve temeljem zapisnika Državnog inspektorata. Tako je prema posljednjim informacijama do sada isplaćeno četiri milijuna 471 tisuća eura za nešto više od 800 uzgajivača kojima su svinje eutanazirane. 

Idi na 24sata

Komentari 117

  • beli1977 30.10.2023.

    Ajmooo Slavonijo!!!!🇭🇷💪

  • p189 30.10.2023.

    Ajde sad svi poljoprivrednici i seljaci na ulice.Dajte se trgnite i borite.

  • habanero 30.10.2023.

    Pa koliko treba vremena da se ne glasa ZA ,  i za oporbu isto je vjerujem da ce  se opet prodat za sitno , ma kakav prosvjed to pokazite na izborima ako pameti imate u sto sumnjam na žalost sviju nas🇭🇷🇭🇷

Komentiraj...
Vidi sve komentare