To je to što me zanima!

Slovaci ponovno na ulicama, traže nove ostavke

Ubojstvo Jana Kuciaka (27) koji je istraživao korupciju među poslovnim ljudima povezanih s politikom, te njegove zaručnice u veljači u njihovom domu, dovelo je do najvećih prosvjeda u Slovačkoj od pada komunizma
Vidi originalni članak

Deseci tisuća Slovaka ponovno su u nedjelju izašli na ulice tražeći nove ostavke, sedam tjedana nakon ubojstva istraživačkog novinara koje je dovelo do političke krize i srušilo premijera.

Ubojstvo Jana Kuciaka (27) koji je istraživao korupciju među poslovnim ljudima povezanih s politikom, te njegove zaručnice u veljači u njihovom domu, dovelo je do najvećih prosvjeda u Slovačkoj od pada komunizma.

Pod pritiskom, premijer Robert Fico morao je odstupiti kako bi spasio trostranačku vladu a naslijedio ga je Peter Pellegrini. Ostavku je morao dati i ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak.

Zasad u Slovačkoj nisu predviđeni prijevremeni izbori.

Portal Dennik N procjenjuje da je na nedjeljne prosvjede izašlo oko 30.000 ljudi u Bratislavi.

Demonstranti traže ostavku šefa policije Tibora Gašpara zbog vođenja istrage o Kuciakovom ubojstvu te posebnog tužitelja Dušana Kovačika.

Potonji je na funkciji od 2004. a iako je od 2009. do 2017. nadgledao istragu o 61 slučaju korupcije, nije podigao ni jednu optužnicu.

Prosvjednici traže i objašnjenja oko Kuciakova ubojstva.

"Slovačka mora biti zemlja u kojoj će se kažnjavati korupcija a ne hrabrost", rekla je jedna od organizatorica Karolina Farska.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • marijan50 16.04.2018.

    Ja prvo pročitao "Slovenci ponovo na ulicama". A i zastave su im iste ko dva jajeta.

  • Cronik 16.04.2018.

    Bilo je znaci vise od 150 tisuca prosvjednika kad policija procjenjuje 30 tisuca...primjer hrvatska izvješća s naših skupova ☺

  • Crozag_blokirani 16.04.2018.

    A kako se volimo izrugivati sa Slovacima, Česima, Poljacima, Rumunjima... Nemamo nikakvo pravo na to, ipak smo mi ti koji smo u top 5...................najglupljih nacija svijeta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare