To je to što me zanima!

Slovenci im poklonili medvjeda, u prirodu pušten iz helikoptera

Slovenija je spolno zrele mužjake i ženke za revitalizaciju oslabljenog pirenejskog medvjeđeg staništa kojemu je prijetilo da doživi opustošenje počela donirati Francuskoj 2006.
Vidi originalni članak

Francusko ministarstvo za okoliš u četvrtak je potvrdilo da je u planinskom masivu Pireneja uz granicu sa Španjolskom u prirodu pustilo ženku smeđeg medvjeda koju je donirala Slovenija, u okviru napora za obnovu populacije te zvijeri na tom području koja se smanjivala od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Nije službeno poznato kako je to vlastima uspjelo jer su lokalni stočari zadnjih dana prosvjedovali protiv dovođenja medvjeda iz Slovenije, tužeći se da im  medvjedi kolju ovce i koze, pa su na cestama za koje  su mislili da će preko njih biti prevezena medvjedica postavljali barikade.

Lokalni mediji  zato tvrde  da su  vlasti medvjedicu u prirodu spustili na neočekivanom mjestu, prevezavši  je helikopterom.

Slovenija je spolno zrele mužjake i ženke za revitalizaciju oslabljenog pirenejskog medvjeđeg staništa kojemu je prijetilo da doživi opustošenje počela donirati Francuskoj 2006. u sklopu međudržavne suradnje, ali se od početka susretala s ogorčenim protivljenjem seljaka i stočara koji tvrde da im medvjedi godišnje zakolju nekoliko stotina grla.

Trenutno  u Pirenejima po procjenama biologa živi 40-ak medvjeda, od kojih su mnogi potomci mužjaka i ženki uvezenih iz Slovenije, a vlada unatoč prosvjedima stočara i lokalnih vlasti ovih dana namjerava u prirodu pustiti još jednu medvjedicu koja je iz Slovenija već stigla u Francusku.

Foto: Ilustracija

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Miške 05.10.2018.

    Mi smo svoju mladu medvjedicu upravo puknuli na Krku. Helikoptere čuvamo za spašavanje turista ( u japankama) na Velebitu i Biokovu

  • Usora1 04.10.2018.

    .........sva nam mladost ode na zapad......a dosad smo bar medvjeda i stoke imali napretek....

  • 04.10.2018.

    Ma to su sve naši medvjedi! Odkud Slovencima toliko medvjeda- ne stanu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare