To je to što me zanima!

'Slovenija nas ucjenjuje i stat će kad ju spriječi EU'

Guverner Narodne banke Željko Rohatinski neće popustiti pred slovenskim ucjenama, u čemu ga podupiru većina hrvatskih političara i ekonomista
Vidi originalni članak

Političari kažu da je sinonim za Sloveniju “ucjenjivačica”, barem kad se radi o odnosima s Hrvatskom. Otkako je Hrvatska započela pregovore za ulazak u Europsku uniju, Slovenija samo niže nerealne zahtjeve.
- Kad je Slovenija pregovarala za ulazak u EU, izjavili su da nemaju graničnih sporova sa susjedima. Kasnije su nas počeli ucjenjivati. Potpisali smo arbitražni sporazum pa su se sad sjetili Ljubljanske banke. Sljedeća je valjda na redu nuklearka Krško, a onda će već nešto smisliti - rekao je cinično Dragutin Lesar, nezavisni saborski zastupnik.
Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski otvoreno je dao do znanja Sloveniji što misli o ulasku Nove ljubljanske banke (NLB) na hrvatsko tržište.
- Nema govora o davanju dozvole NLB-u prije dogovora sa štedišama Ljubljanske banke o namirenju dugova - odrješit je Rohatinski. Dodao je da još nema službenih informacija o tome, no Hrvatska jedino može pregovarati o rješavanju stare devizne štednje. Političari i ekonomisti su na guvernerovoj strani.
- Uvijek možemo razgovarati o problemu hrvatskih štediša, ali nikad i nikako ne smijemo pristati na ucjene - britak je bio ekonomist Dražen Kalogjera.
Njegov kolega po struci Ljubo Jurčić (SDP) smatra da je za odnos Slovenije prema Hrvatskoj kriv bivši premijer Ivo Sanader.
- Pogreška hrvatske politike i bivšeg premijera je što je rekao da će dati sve da Hrvatska uđe u EU. U međunarodnoj politici nema ljubavi ni mržnje nego samo interesa, a zahvaljujući toj izjavi neće samo Slovenija biti ta koja će pokušati progurati sve u svoju korist. To možemo očekivati i od drugih susjednih zemalja - rekao je Jurčić. Odvjetnik Milivoj Žugić prisjetio se kako je Ljubljanska banka oštetila hrvatske štediše, od kojih 130.000 ni nakon 18 godina ne može naplatiti svojih 300 milijuna eura. Radi se o štedišama koji raspadom Jugoslavije nisu naplatili svoje štednje nego su ih ostavili u Ljubljanskoj banci. Slovenci su kasnije otvorili Novu ljubljansku banku, u koju su “prebacili” sva potraživanja, a dugovanja ostavili staroj. Tako hrvatske štediše ni danas ne mogu do svojega novca.

KOSOR: VJERUJEM PAHORU DA NEĆE BITI BLOKADE
- Za mene je relevantno samo ono o čemu razgovaraju dvije Vlade - rekla je premijerka u razgovoru za HRT. Ponovila je da je Pahor niti jednom riječju nije natuknuo moguću novu blokadu. Kaže da su sva druga pitanja na stolu i da će o njima razgovarati te ima informacije da neće biti blokade kao što je rekao slovenski ministar. Pitanje Ljubljanske banke rješavat će i s guvernerom HNB-a Rohatinskim kojeg će pozvati na sastanak.

ŠTEDIŠE DO NOVCA NE MOGU 18 GODINA
- Ljubljanska banka je 1990. u Zagrebu imala milijardu dolara
- 1992. većina štediša naplatila je svoja potraživanja
- Slovenci su otvorili novu banku, a staroj ostavili dugove
- Oko 130.000 štediša ne može do svojih 300 milijuna eura
- Stotinjak štediša na sudu je s ljubljanskom bankom

Idi na 24sata

Komentari 15

  • stari mudrac 11.06.2010.

    možda su slovenci platili dug ljubljanske banke, samo di je lova ?

  • teflonikus 11.06.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • mayhem26 11.06.2010.

    Svi se vi okrecete prema Sloveniji,a nije problem u Sloveniji nego u HDZ-u koji bi mater rođenu prodali za EU.Znam narod nevoli niti SDP,ali ja vam kazem da kod SDP-a nebi prosla niti arbitražna ucjena,a kamoli ova.Vrijeme je da mi kazemo DOSTA HDZ-u a kasnije cemo reci i dosta cijeni ulaska Hrvatske u EU.

Komentiraj...
Vidi sve komentare