To je to što me zanima!

Slovenska policija vlasnicima zemljišta: 'Žica je privremena'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Slovenija je u petak počela postavljati žicu na granici s Hrvatskom. Njemački FAZ navodi da je između izjava slovenskog i mađarskog premijera 'sve manja razlika'
Vidi originalni članak

Slovenska policija obavijestila je vlasnike zemljišta uz granicu s Hrvatskom, na kojima je vojska u srijedu počela postavljati žičanu ogradu i bodljikavu žicu, da je riječ o privremenoj mjeri, dok istodobno njemački FAZ upozorava da je između izjava slovenskog premijera Mire Cerara i mađarskog premijera Viktora Orbana "sve manja razlika".

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Riječ je o privremenoj mjeri donesenoj odlukom vlade i temeljem zakona o kontroli državne granice iz 2007. godine, a vlasnici zemljišta na kojima će danas i idućih dana biti postavljene prepreke biti će o tome naknadno obaviješteni poštom, navela je uprava slovenske policije u priopćenju za javnost na svojem portalu.

Policija navodi da su vlasnici dužni vojsci i policiji omogućiti nesmetan dolazak na zemljište te da je cilj mjera u prvom redu onemogućiti nekontroliran ulazak migranata preko zelene granice, kako bi se spriječili eventualni postupci koji bi  mogli ugroziti sigurnost i mir.

POGLEDAJTE VIDEO: Ranko Ostojić o dizanju ograde

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

S ogradom se slaže Austrija, ali i Njemačka?

Slovenski mediji u srijedu, uglavnom neslužbeno, tvrde kako se s postavljanjem ograde na slovenskoj schengenskoj granici slažu Austrija, ali i Njemačka, koju je premijer Cerar upozorio da bi u malu srednjoeuropsku državu sa samo dva milijuna stanovnika i malim integrativnim sposobnostima u iduća dva tjedna moglo ući čak oko 100.000 migranata na putu prema Njemačkoj te da želi spriječiti humanitarnu katastrofu i braniti južnu granicu Schengena.

Mediji danas prenose i komentar o žici na slovensko-hrvatskoj granici iz Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ), vodećeg njemačkog konzervativnog dnevnika.

- U odluci da prema Hrvatskoj na brzu ruku postavi ogradu Cerar se, po svojim riječima, vodio time što nema sustavnog rješenja za izbjegličku krizu na razini EU-a, ali je Ljubljanu zapravo u prvom redu strah što će napraviti Njemačka i Austrija i hoće li polako zatvoriti granicu za migrante - navodi FAZ.

POGLEDAJTE VIDEO: Izvještaj o stanju u Hrvatskoj

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kancelarka Merkel u utorak nije željela kritizirati Sloveniju nego je rekla da njen potez upozorava na hitno traženje europskog rješenja.

- Iako slovenski premijer nastoji spriječiti dojam da se ponaša kao njegov mađarski kolega Viktor Orban, koji je postavio žicu prema Srbiji i Hrvatskoj, između Cerarovih i Orbanovih izjava sve je manje razlika - navodi FAZ.

Kampanju protiv postavljanja ograde pokrenuo je ljubljanski nevladin Mirovni institut, jumbo plakatima sa simboličnim prikazom ruke s prstima u znaku slova V (pobjeda), koji su istodobno stilizirani tako da podsjećaju na škare i  presijecaju bodljikavu žicu.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • magdalena24 12.11.2015.

    Ma briga me,izvoli postovat teritorij Republike Hrvatske ! Malo postovanja prema zemlji koja je krvlju obranjena.

  • jakolishe 11.11.2015.

    umjesto da igramo zajednicku igru sa mađarskom i slovenijom mi igramo sa srbijom !!!!!!????? eeeeee moj narode hrvatski ..... dje vam pamet ????

  • jakolishe 11.11.2015.

    u sjeni izbora veliki problemi i posljedice se događaju ! ova partijska nesposobna vlada jos ce zaratiti sa susjedima zbog nezna so koga !! eeeeee moj narode hrvatski gdje ste pamet ostavili ????????

Komentiraj...
Vidi sve komentare