To je to što me zanima!

Istog stečajnog upravitelja je 'slučajno' odabrao 1312 puta!

Neki od 329 stečajnih upravitelja su istim tim odabirom završili na tek par postupaka od ukupno 28.443 stečaja, neki nisu imali niti jedan. Stečajni upravitelj Ivan Gjurašić je rekorder sa 1312 stečajeva
Vidi originalni članak

Kako bi se spriječila sprega trgovačkih sudaca i stečajnih upravitelja poput nedavno uhićene sutkinje Vesne Malenice i upravitelja Pere Hrkaća, prije dvije godine je uveden automatski izbor stečajnih upravitelja. Umjesto čovjeka, upravitelje određuje računalo.

Sustav je predstavljen na način da će svi stečajni upravitelji biti podjednako opterećeni, a smanjit će se i mogućnost pogodovanja. Podaci koje imamo, bacaju sumnju na oba cilja. Slučajnim, računalnim odabirom, do prošlog tjedna je čak 4901 stečajni postupak dobilo tek šest stečajnih upravitelja. Neki od 329 stečajnih upravitelja su istim tim odabirom završili na tek par postupaka od ukupno 28.443 stečaja, neki nisu imali niti jedan. Neki su imali i 200 stečajeva, ali to je minorno u usporedbi sa šest vodećih upravitelja.

Jednom čovjeku 1312

Stečajni upravitelj Ivan Gjurašić je rekorder sa 1312 stečajeva u zadnje dvije godine, slijede Jelenko Lehki s 913 stečajeva, zatim upravitelji sa 813 stečajeva, 681 stečajem, 661 stečajem i 521 stečajem. Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić kaže da je to dokaz da sustav ne funkcinira, a možda i da pogoduje.

- I način izbora stečajnih upravitelja još jedan dokaz da se zakoni i propisi pišu u interesu određenih pojedinaca. O ovoj anomaliji je višekratno obavješten i predsjednik suda i Visoki trgovački sud, no nitko ne reagira - kaže Kolakušić.

Pitali smo i Ministarstvo pravosuđa kako je moguć takav nesrazmjer i radi li se možda o nečijem namjernom namještanju sustava. Ministarstvo nam je samo objasnilo kako bi trebao funkcionirati način izbora i da on ovisi o opterećenosti stečajnih upravitelja, a za one koji su puno puta imenovani kažu da su odradili puno skraćenih postupka koji im se ne vodi kao opterećenje.

- Ministarstvo i dalje ne odgovora kako su moguće tolike razlike u dodjeli. Ako sustav nije podešen, zašto ne reagiraju kada se jasno vidi da sustav preferira određene pojedince? Sustav biranja kao naš ne postoji nigdje u EU i omogućuje da za upravitelje dođu osobe bez iskustva, čim su došle na listu. Tako se ne bira ni čistačica - kaže Kolakušić.

Doduše, suci imaju pravo ne izabrati stečajnog upravitelja koje je dodijelilo računalo ako procijene da on nema dovoljno iskustva za voditi stečaj. Većina slučajeva koji su dodijeljeni računalno je jednostavna, neki su i skraćeni postupci za koje se ne dobiva naknada.

Moguća velika zarada

No, što je više stečajeva dodijeljeno nekom upravitelju, to je veća i mogućnost zarade. Inače je naknada 3000 kuna bruto ako provodi redovni postupak stečaja, a maksimalna nagrada stečajnom upravitelju kada u stečaj ide tvrtka s puno imovine je 1,2 milijuna kuna bruto. Vrijednih stečajeva ima oko pet posto, pa oni koje je računalo izabralo znatno više nego druge kolege, imaju i veću mogućnost dobivanja vrijednih stečajeva, a time i više novca, zaključuje Kolakušić.

Rekorder Ivan Gjurašić kaže da je velika većina njemu dodijeljenih stečajeva bila upravo skraćeni postupci u kojem se on u istom trenutku imenuje i razrješuje. Veliki broj njegovih imenovanja vidi i u tome jer se prijavio u sve trgovačke sudove u zemlji.

- Dosad sam zaradio 2500 kuna bruto. Vodim tek 15 do 20 aktivnih postupaka stečajeva, a za to ću tek dobiti nagrade kada budu okončani. I mene je čudilo što sam toliko puta imenovan – kaže nam Gjurašić.

Idi na 24sata

Komentari 75

  • Horton 14.12.2017.

    Članak bi bio znatno potpuniji da piše tko je razvio softver koji bira stečajnog upravitelja i da navodi u koliko su slučajeva suci odbili ponuđene upravitelje.

  • cimerrr 09.12.2017.

    Nema ništa slađe od upravljanja tuđom imovinom,nije čudno da su i svi suci i stečajni upravitelji multimiljunaši.

  • noćna ptica 09.12.2017.

    Kod nas je izvlačenje kuglica u igrama na sreću namješteno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare