To je to što me zanima!

Smiju li se autori jedne knjige zvati književnicima?

Giacommo Casanova u životu je napisao samo jednu knjigu - "Povijest mog života" - pa je ušao u povijest književnosti. A Modni Mačak ili Nives?
Vidi originalni članak

Je li, recimo, Modni Mačak književnik? Ima samo jednu knjigu, kao i Nives Celzijus. Svi će na to podrugljivo odmahnuti rukom i reći - pa pusti, kakvi književnici, pa što su to oni napisali? No i Giacommo Casanova u životu je napisao samo jednu knjigu - "Povijest mog života" - pa je to, premda je riječ o onodobnoj skandaloznoj kronici napisanoj na način Nives Celzijus, ali s puno više "safta", bilo sasvim dovoljno da Stefan Zweig zaključi kako je riječ o najvećem romanu koji je ikad napisan. Jedna je knjiga, dakle, ponekad dovoljna da se čovjek upiše u povijest. No, dobro, a dvije knjige? Lana Biondić ima dvije, Josipa Pavičić Yo ima dvije knjige... Je li broj dva dovoljan da krenete prema jednom od dva hrvatska književna društva ili možda ravno u "centralu" PEN-a ili u HAZU?

Idi na 24sata

Komentari 17

  • VoyagerOne 06.08.2009.

    Plesači su isto vrsta umjetnika. Šta bi to trebalo značiti da je i Mamić umjetnik kad se je rasplesao na aerodromu?!?

  • olovka 06.08.2009.

    Otkad se trač \"knjige\" nazivaju književnim djelom i njihova samoprozvana piskarala književnicima? :bljuv:

  • Poison Ivy 27 06.08.2009.

    hmmm....mislite, jel dovoljno napisat pričicu na razini zadaće iz hrvatsog jezika u 8 razredu osnovne škole?! pa vidite da jest....barem u nas.... stoga Vas sve lijepo pozdravljam....kako sam taman na godišnjem, stignem do Vele Gospe napisat i ja jednu...i postat knjževnica....mraaaaak....al totalni

Komentiraj...
Vidi sve komentare