To je to što me zanima!

Smrdljiva ljepotica zbunila je Varaždince: 'Izgleda kao neki križanac hobotnice i koralja'

Krakovi su joj jako lako lomljivi, nije otrovna, ali nije ni jestiva. Upravo zbog svog specifičnog mirisa odbojna je ljudima, iako je vizualno atraktivna i zanimljiva, kažu iz Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić“
Vidi originalni članak

Izgleda kao najezda nekih neobičnih hobotnica. Zapravo, kao križanac neke hobotnice i koralja, kroz smijeh nam je rekla Andrijana Mađarić koja je u šetnji sa suprugom uočila jednu neobičnu gljivu.

Crvene je boje i posebnog oblika. Ima nekoliko krakova pa je prva asocijacija kad ju vidite upravo hobotnica.

Riječ je o velikoj polipovki, poprilično rijetkoj u Hrvatskoj, koja je i zakonom zaštićena. Andrijana i njen suprug već dugi niz godina beru gljive na području Varaždina, ali ovakvu do sada nisu sreli.

JESENSKA NAMIRNICA Gljive su super namirnica: Evo zašto biste ih trebali više jesti i nekoliko odličnih recepata

- Moj nos baš i ne radi, ali suprug je osjetio kako je baš smrdjela, a dok se nije tako rascvjetala izgledala je kao siva kukuljica – dodala je Andrijana.

Krakovi su joj jako lako lomljivi, nije otrovna, ali nije ni jestiva. Upravo zbog svog specifičnog mirisa odbojna je ljudima, iako je vizualno atraktivna i zanimljiva, rekli su nam iz Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić“.

- Na području Turopolja je ima dosta. Mi se upravo nalazimo na jednoj izložbi i imamo ju kod sebe, ali dobro je zatvorena u tegli jer jako smrdi – dodali su.

RUSKI MEDIJI: KAKO PUTIN SLAVI ROĐENDAN 'Za rođendan voli u šumi brati gljive. Daruju mu knjige, ali i alkohol. Od Kineza dobije tortu'

Zanimljiva je činjenica da je ova smrdljiva ljepotica u Hrvatsku došla brodom iz Australije i Novog Zelanda.

Češća je u južnijim dijelovima Hrvatske. Branko Bartolić iz Hrvatsko-mikološko gljivarskog saveza ispričao nam je ukratko kako je došla do nas.

- Stigla je u Europu, pa tako i kod nas, putem uvozne vune ili putem namirnica za vojsku tijekom Prvog svjetskog rata – rekao je Bartolić.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 69bobo 08.10.2022.

    Kako je ona došla? Podmetnuta je ispravnija riječ.

  • zrno soli u glavi 08.10.2022.

    Znači, Australija ima jako strogu kontrolu unošenja životinjskog i biljnog svijeta u Australiju. Ali za iznošenje ih očito boli ona stvar. Znači, ništa ne smije ući, ali izaći može sve i svašta

  • Zgrozen 08.10.2022.

    Malo lici na Stranger Things seriju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare