To je to što me zanima!

Smrt pred prstencem: Uoči utrke uginuli su trofejni konji

Konj Šipoš na generalnoj probi u srijedu doživio infarkt u galopu i uginuo pod prstencem. Prije 15-ak dana uginuo je i konj Petra Benčića iz Žminja
Vidi originalni članak

To je tragedija i teško je svima, rekao je Aleksa Vale (24) iz Puntere kraj Barbana, lanjski slavodobitnik Trke na prstenac, kojem je konj Šipoš na generalnoj probi u srijedu doživio infarkt u galopu i uginuo pod prstencem.

- Imao je 19 godina, a konji mogu doživjeti i 30-ak. Prije 15-ak dana uginuo je i konj Petra Benčića iz Žminja koji je također trebao sudjelovati na ovogodišnjoj utrci, no sad Petar neće ni nastupiti. Jako volimo konje, ali moram ići dalje bez Šipoša. Sudjelovat ću na utrci sa Salkom-T - dodao je Aleksa.

Načelnik Općine Barban Denis Kontošić također je zatečen gubitkom slavodobitnikova grla.

- Svima je u tom trenutku bilo teško, ali nažalost, i konji iznenada ugibaju kao što i ljudi umiru. Pokušalo mu se pomoći, ali neuspješno. Za drugoga konja koji je uginuo stvarno ne znam ništa - rekao je Kontošić.

Aleksa Vale kao najmlađi sudionik Trke na prstenac dva puta je osvojio titulu barbanskog viteza od ukupno četiri nastupa. Prvi put proslavio se 2007. na konju Vitoria, a lani je s dva pogotka u sridu slavio na Šipošu, čije srce nije izdržalo do sutrašnje 36. utrke, na kojoj su trebali zajedno braniti naslov.

Drugi barbanski vitez Petar Benčić (27), kojem je uginuo konj, javnosti je postao poznat kroz RTL-ovu emisiju “Ljubav je na selu”. Radio je i kao kaskader na filmovima.

- S obzirom na godine, srce je vjerojatno slabije radilo. Kad se uzmu u obzir veliki napori koje tijelo ne može podnijeti, srce lako otkaže - rekla nam je dr. vet. med. Ivana Mlačak.

Barbanski vitezovi već 315 godina galopiraju    

Trka  na prstenac prvi se put spominje 1696. i otad s pauzama vitezovi galopiraju na barbanskom Gradišću. Za razliku od Sinjske alke, gađaju prstenac. Utrka od prije dvije godine pamtit će se kao borba predsjedničkih kandidata za glasače. Josipović ih nije zaboravio, bio im je i lani gost.



Idi na 24sata

Komentari 12

  • GianlucaDraguzet 23.08.2011.

    svi vi možete komentirati budalaštine kad ne znate istinu :P

  • BlackRaven 20.08.2011.

    Ps žena mi je sudac na internacionalnim natjecanjima konja, kao i izvrsna jahačica..

  • BlackRaven 20.08.2011.

    imala mi žena througbred arabiana , koji nakon što je prošao 12-tu je bio lijepo udomljen da pase oko kuće, i niš više... za svaki slučaj..a neznam, žena kaže da mogu čak i sa 19 odtrčat..ali ovo vrijeme je ludo totalno, tako da......

Komentiraj...
Vidi sve komentare