To je to što me zanima!

Šok: Autocesta Zagreb-Macelj od Vlade traži 70 milijuna kuna

AZM, čiji je većinski vlasnik austrijski Strabag, ima puno pravo na tu naknadu jer joj u ugovoru stoji da se država obavezala da će koncesionaru nadoknaditi pad prihoda
Vidi originalni članak

Tvrtka Autocesta Zagreb-Macelj, koja je koncesionar na istoimenoj autocesti, poslala je nedavno zahtjev resornom Ministarstvu prometa da joj država plati oko 70 milijuna kuna za naknadu zbog pada prometa, javlja Večernji list. Inače, riječ je o autocesti s najskupljom cestarinom. Po kilometru naplaćuju čak 80 lipa, dok se , primjerice, na autocestama HAC-a  plaća 46 lipa. 

I tu, nažalost, nema ništa sporno. 

Naime, AZM, čiji je većinski vlasnik austrijski Strabag, ima puno pravo na tu naknadu jer joj u ugovoru stoji da se država obavezala da će koncesionaru nadoknaditi pad prihoda ako dođe do pada prometa. A AZM je samo u prvom kvartalu ove godine imao pad prometa od 8,6 posto.

Ipak, treba reći, da koncesionar mora vratiti taj novac, i to uz kamatu od šest posto, kada promet ponovo počne rasti. No, pitanje je kada će doći do toga jer je u cijeloj Europi, a ne samo u Hrvatskoj, primjetan trend pada prometa na autocestama.

Budući da je riječ o velikom zalogaju za Vladu, razmišlja se da se 'prebije' dug koji država potražuje od AZM-a. Riječ je o PDV-u na izvođenje radova. Međutim, AZM tvrdi da nije dužan ništa jer smatra da taj PDV ne mora plaćati. Slučaj je na sudu.

Sada se postavlja pitanje koliko je uopće pametno staviti sve autoceste u koncesiju, jer bi ovakvi scenariji mogli biti redoviti.

Idi na 24sata

Komentari 60

  • ludom 17.10.2012.

    Koja li je budala mogla potpisati takav ugovor, i tko zna što i kakve ćemo gluposti još saznati a što su učinili likovi koji imaju ovlasti potpisivati bitne dokumente?

  • Gemmini 04.10.2012.

    To nije koncesija , nego jednostavno upravljanje, a za to postoji HAC .Jao lude države , jebo me bog ! U EU je svako financiranje kao i pomoć ,bilo kom gospodarskom subjektu, strogo zabranjena. Država prenosi kompletno upravljanje na D.D. u tom slućaju HAC, koji mora zaraditi točno toliko , da pokrije sve troškove. Što znaći, da je cijena km takva , da pokrije troškove. A ovi bi davali tamo nekom strancu pare za koji hurac . Izgleda , da banda oće u zadnji čas još izvući i okrasti državu, sa lažima prije nastupanja EU zakona ! ZATO PUNO VOLIM EU !

  • TOMI202 03.10.2012.

    Moli lijepo objavite koji su to "STRČNJACI" sklapali tako povoljne ugovore da im možemo javno čestitati!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare