To je to što me zanima!

Šokantno otkriće: Čupali srca djeci i ljamama za žrtvovanje

Arheolozi su na nalazištu radili putnih pet godina i otkrili stotine tijela pokopanih na području veličine 700 četvornih metara. Riječ je o najvećem masovnom žrtvovanju u Novom svijetu
Vidi originalni članak

Arheolozi su otkrili kosture više od 140 djece i 200 ljama kojima su isčupana srca kako bi se zadovoljilo bogove u masovnom žrtvovanju u Peruu u 15. stoljeću, objavljeno je u četvrtak u časopisu Plos One. 

Tijela djece od pet do 14 godina i ljama pronađeni su na nalazištu Huanchaquito-Las Llamas u Peruu. Područje je bilo dio carstva naroda Chimu, dominantne kulture uz peruansku obalu prije nego što su ih porazile Inke.

Arheolozi su na nalazištu radili putnih pet godina i otkrili stotine tijela pokopanih na području veličine 700 četvornih metara.

Radi se o najvećem poznatom žrtvovanju djece u Novome Svijetu, tvrde stručnjaci.

Tragovi rezova na kostima i razmještena rebra sugeriraju da se djeci i ljamama otvarao grudni koš kako bi im se mogla ukloniti srca. 

Debeli sloj blata iznad pronađenih kostura sugerira da je žrtvovanju prethodila velika oluja, poplava i klizišta, što je moguće potaknulo pokolj da se zadovolje bogovi i zaustavi nevrijeme, piše u Plosu.  

Američki arheolog John Verano, član skupine koja je istraživala nalazište, kaže da su 'svi bili iznenađeni otkrićem'. 

- U etnopovijesnim izvorima nije bilo nikakvih sugestija da je bilo ovolikog žrtvovanja djece ili životinja - kazao je. 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • mrTrobec 18.03.2019.

    Nema ništa bolesnije od onoga što su ustaše radili u 27 logora za odrasle i 4 dječija logora jedinstvena u svijetu.

  • Provokator2322 08.03.2019.

    nije sigurno najveće masovno žrtvovanje, Azteci su znali žrtvovati na tisuče zarobljenika dnevno

  • vjaceslav 07.03.2019.

    i feničani, kao i kartaga, njihova kolonija, žrtvovali su djecu bogu molohu bacajući ih u vatru koja je gorjela u trbuhu toga baala uz zvuke truba, frula, cimbala, bubnjeva i doboša da se krika nesretne djece ne čuje.. a, naši historičari su oduševljeni kartagom i sotoniziraju rim!

Komentiraj...
Vidi sve komentare