To je to što me zanima!

S&P potvrdio kreditni rejting, ali: 'Javni dug će vam još rasti'

Agencija prognozira kako će hrvatsko gospodarstvo 2014. potonuti za daljnjih 0,9 posto, što će značiti 6-godišnju recesiju, najdužu u Europi od početka krize 2008.
Vidi originalni članak

Agencija Standard & Poor’s potvrdila je u petak poslijepodne dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske “BB/B”, kao i kratkoročni rejting ‘B’, uz zadržane stabilne izglede. 

- Gospodarska recesija u Hrvatskoj će se nastaviti i u ovoj godini, što znači da će javni dug nastaviti rasti, a to podupire naše gledište da su kratkoročne koristi od ulaska u Europsku uniju ostale ograničene. Međutim, vanjske okolnosti su stabilne i očekujemo kako će se uspješno provesti fiskalna konsolidacija u okviru Procedure prekomjernog deficita Europske komisije. Stabilni izgledi reflektiraju, pak, ravnotežni rizik između očekivanih srednjoročnih investicija temljenih na ulasku u Europsku uniju i stagnantnih reformskih napora u Hrvatskoj - navodi se u izvješću S&P. 

Pad gospodarstva za daljnjih 0,9%

Agencija prognozira kako će hrvatsko gospodarstvo ove godine potonuti za daljnjih 0,9 posto, što će značiti šestogodišnju recesiju - najdužu u Europi od početka krize 2008.

Navode i kako je potvrđeni rejting rezultat činjenice da Vlada nije provela potrebne strukturne reforme koje bi mogle podići gospodarski rast, te da stoga postoji velika sumnja u dugoročnu stabilnost državnih financija.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • jozabroz 27.07.2014.

    uuuh ,suuupeeer..sad ce vlada imat izgovor i jos za kojih par milijardi eura zaduzit drzavu,,jer su tako rekli iz evrope..))))

  • zenga091 26.07.2014.

    ovi kukurikavci nas tri godine uništavaju i bilo bi fer da se maknu. pa da pokušaju drugi izvuć ovu zemlju iz krize.imamo mi sposobne i poštene ljude,vidi se iz primjera metkovića i otoka ugljana.

  • CanadaBoy 26.07.2014.

    Ako tonemo svaki dan...jednom moramo dotakniti dno i tu se zaustaviti...

Komentiraj...
Vidi sve komentare