To je to što me zanima!

Spaladium Arena: Banke od Splita traže 53,11 milijuna €

A 2007. splitski su vijećnici izglasali njenu gradnju. Splitski klubovi i tada su, kao i danas, bili u problemima. Bilo je jasno da ne mogu napuniti 12.000 sjedaćih mjesta
Vidi originalni članak

Vlada je formirala komisiju koja razmatra rješenje problema Spaladium Arene. Član je i Grad Split koji su banke Unicredit i Erste Group tužile za 53,11 milijuna eura.

A prije osam godina, 2007. godine, splitski su vijećnici odlučno izglasali njenu gradnju. Splitski klubovi i tada su, kao i danas, bili u problemima. Bilo je jasno da ne mogu napuniti 12.000 sjedaćih mjesta. No pod pritiskom politike i nadolazećeg svjetskog prvenstva u rukometu gradnja je počela...

Javno-privatno partnerstvo potpisali su Grad i tvrtka TPN Sportski grad. Kredite banaka trebala je vraćati tvrtka, dok je Split kroz prihode od najma prostora u poslovnom centru trebao plaćati svoj dio najma. 

Ideja je propala jer tvrtke Konstruktor-inženjering, Dalekovod i IGH nisu sagradile poslovni prostor u sklopu Arene. Grad je prestao plaćati zakupninu TPN-u. TPN je otišao u stečaj.

Banke su tužile i tražile da se obveza plaćanja kredita prebaci na Grad, koji je TPN-u bio jamac. Bez obzira na tužbu banaka, prvo ročište za prodaju dvorane, trebalo bi se održati do kraja ove godine na Trgovačkom sudu. Idealan scenarij je dogovor s bankama u arbitražnom postupku.

U Zagrebu svake godine samo gubici

Zagreb je nedavno ugasio tvrtku koja je trebala preuzeti upravljanje zagrebačkom Arenom. Posljednje dvije godine, dvorana je ostvarila sedam milijuna kuna gubitaka. Grad i država za njen zakup daju 57 milijuna kuna godišnje. 

Idi na 24sata

Komentari 110

  • opussave 27.09.2015.

    Gdje je problem, neka investitori vrate novac pa ubuduće više neće biti propalih investicija.

  • Kresimir Ruzic 27.09.2015.

    sad neka plate oni koji su izglasali...mislim da im je imovina dovoljno..debela..da podmire ono što če morati građani Splita

  • silenta 27.09.2015.

    Pod hitno osloboditi Sanadera, on ima pravo rješenje kako to privesti kraju. U stvari to i jesu njegovi projekti.(msg)

Komentiraj...
Vidi sve komentare