To je to što me zanima!

Spaljena zemlja: 'Vatra nas je opkolila u roku od pola sata'

Otišli smo do Planog, kuća i gospodarskih zgrada koji su bili prvi na udaru vatrene stihije. Vlasnici su preživjeli zahvaljujući sreći, brzini i vatrogascima
Vidi originalni članak

Dan nakon što je veliki šumski požar poharao područje iznad Kaštela i Trogira, naziru se pravi razmjeri štete, koja je zamalo postala - katastrofa!

POGLEDAJTE VIDEO:

Otišli smo do Planog, kuća i gospodarskih zgrada koji su bili prvi na udaru vatrene stihije. Vlasnici su preživjeli zahvaljujući sreći, brzini i gasiteljima.

- Požar je došao iza onog usjeka, a žena mi je prva posumnjala na opasnost. Rekao sam joj ‘Ma ajde, Anđe, tebi je uvik požar’. Ali u roku pola sata doslovno nas je opkolilo, iduća dva sata, sve do 17 sati popodne nismo mogli izaći iz kuće od dima. Tek poslije su nas izvukli vatrogasci - govori nam vlasnik kuće oko koje je baš sve uništeno.

Dvadesetak kokoši, 50 maslina i sve cijevi za navodnjavanje, 300 trsova vinove loze, dvije konobe... Neće prijavljivati štetu jer od toga nema neke koristi - objašnjava nam naš sugovornik koji je želio ostati anoniman. Smatra da postoji problem i zbog brzine dolaska vatrogasaca na ove pomalo udaljene lokacije na obroncima u Planom ili Rudinama jer ni gasitelji, pogotovo s vozilima iz DVD-ova sa susjednih područja, teško dolaze “iz prve”.

Na “spaljenoj zemlji” oko brojnih imanja koja su branili vlasnici i vatrogasci, zatekli smo i grupu - švedskih turista! Smješteni su nešto niže, samostalno su otišli u Trogir kad su vidjeli razmjere požara, ali i zbog dima te zbog djece. Dan prije vatrene stihije šetali su istim ovim putem, pa sad fotografiraju scene “dan poslije”. Požar ih ipak nije toliko prestrašio, nastavljaju ljetovanje u Hrvatskoj.

Petra Lemešić doslovno je spašavala živu glavu. Bila je na smokvi dvadesetak metara od kuće kad je vidjela plamen koji se približava.

- Krenulo je kod usjeka željezničke pruge. Ponovno. Svako nekoliko godina se to ponavlja. Ali ovaj vjetar je to nosio kao napalm, u 15-ak minuta je stigla vatra do kuće. Uspjela sam samo uzeti stvari u ruku i sjesti u auto. Prošla sam doslovno kroz vatru i tako se spasila. Na mom OPG-u su preživjele tek tri masline, sve je uništeno. Ali glavno da smo živi, ponovno ćemo sve posaditi - optimistična je Lemešić, koja je prije 12 godina stalnu adresu u Londonu i posao u visokoj modi zamijenila Kaštelima i poljoprivredom.     

Idi na 24sata

Komentari 11

  • ursuss 04.07.2017.

    suosjećam sa ljudima, ali čudno da na moru od Kornatske tragedije NEMA tih "eruptivnih požara"...zar niste primjetili... jedino onda se to desilo... ili nam još lažu....

  • ivek_988 03.07.2017.

    Nek gledaju sa pozitivne strane: barem imaju 40-ak novih stupova za struju

  • marijan7 03.07.2017.

    Svaka cast Gospodji na optimizmu

Komentiraj...
Vidi sve komentare