To je to što me zanima!

Španjolski premijer: Vidite li koliko se namučila Hrvatska

Tamošnji premijer Mariano Rajoy upozorio je i da bi neovisnoj Škotskoj trebalo puno vremena da ponovno postane članice EU, spomenuvši kao primjer Hrvatsku
Vidi originalni članak

Španjolska vlada ocijenila je mogućnost odcjepljenja Škotske kao katastrofu koja bi povećala krizu u Europi i rizik dezintegracije Europske unije.

Tamošnji premijer Mariano Rajoy upozorio je i da bi neovisnoj  Škotskoj trebalo puno vremena da ponovno postane članica EU, spomenuvši kao primjer Hrvatsku.

- Španjolskoj je trebalo osam godina, a Hrvatskoj, koja se zadnja učlanila, trebalo je puno više, upozorio je. 

Španjolska vlada, za razliku od britanske, protivi se škotskom referendumu za kojeg smatra da je u suprotnosti s ustavom koji brani regiji da sama odlučuje o budućnosti. Kako bi izbjegao takvu zabranu, katalonski parlament planira u petak izglasati zakon koji dozvoljava referendumu, no očekuje se da će ga španjolski ustavni sud proglasiti nezakonitim.

Europska komisija je nekoliko puta istaknula da bi odcijepljena država automatski izašla iz sastava EU te bi iznova trebala pokrenuti proces pristupa, javlja The Guardian. 

Idi na 24sata

Komentari 75

  • 18.09.2014.

    Pa naravno da smo se namučili kad se sjetim kakav je bio tzv. "pregovarački" tim. Na kraju je sve bilo onako kako je rekla EU, ništa nismo postigli za sebe, osim nekih minimalnih izuzetaka i odgoda na godinu dana....

  • Caffe-bar Gemini 18.09.2014.

    Češu se oni koje to svrbi. Škotska bi bila u par godina u EU. Već ima svu zakonsku regulativu prilagođenu EU. Jedino što treba jest da raščisti odnose sa UK. Kao i sve države koje su se osamostaljivale uvela bi svoju valutu ( škotska funta) koja je u početku iste vrijednosti kao i engleska funta, iako bi za Škotsku bilo bolje da se škotska funta veže uz Euro, jer će tako napraviti lakši prijelaz u EU.

  • dobro jutro 18.09.2014.

    Gori i njemu pod nogama Katalonci samo cekaju

Komentiraj...
Vidi sve komentare