To je to što me zanima!

Spasili dva francuska alpinista, ostali su u stijeni bez svjetla

Spašavatelji su brzo stupili u kontakt s penjačima i zaputili se u podnožje stijene kako bi ih mogli locirati. Alpinistima su osigurali rasvjetu te su im pripremili izlaz
Vidi originalni članak

Dvojica francuskih alpinista su u utorak oko 20.26 sati zbog nedostatka svjetla ostali u stijeni Anića Kuka u smjeru Forma Viva u Nacionalnom parku Paklenica. GSS je izvijestio kako je u srijedu rano ujutro završeno spašavanje alpinista u dobi od 34 i 35 godina.

Spašavatelji su brzo stupili u kontakt s penjačima i zaputili se u podnožje stijene kako bi ih mogli locirati. Alpinistima su osigurali rasvjetu te su im pripremili siguran izlaz uz pomoć fiksiranih užeta. 

Penjači nisu bili ni adekvatno obučeni pa su do dolaska pomoći bili prilično promrzli. Spašavatelji su im dali prikladnu odjeću i vodu te su nakon odmora krenuli prema podnožju stijene.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • šiš 04.09.2013.

    Stavit zaštitare na ulazu u NP i ko nije adekvatno opremljen kući s njim. Za mene je to malo i neozbiljno pa nisu valjda alpinisti jedan dan. Klinci kad nemaju tenisice za dvorsnu ne mogu na tjelesni. A oni ko turisti i baš na Velebit.

  • micek 23 04.09.2013.

    Na ulasku u NP Paklenica molim postaviti štand sa baterijama,čarapama,gojzericama,jaknama itd,te kabinama na presvlačenje i omogućit turistima bar da se adekvatno obuku,prije nego počnu zaj.....ti naš GSS ...

  • 04.09.2013.

    Evo konkretan prijedlog za rješavanje ovog gorućeg problema, koji dovodi u životnu opasnost članove našeg GSS-a: donijeti zakon o sigurnosti turista, kojim se mora propisato obvezna oprema za planinarenje i alpinizam, zatim obvezu prijave nadležnoj službi nacionalnog parka ili kog već uz obavezan broj mobitela za kontakt, a ako nemaju potrebnu opremu, onda im lijepo iznajmiti opremu. Uvesti zabranu noćnog planinarenja, odnosno ća bi gori, ima bit doli do zalaza sunca. Eto toliko, to bi trebalo regulirati, kao i naravno velike kazne za prekršitelje. Alpinisti nisu baš iz siromašnih slojeva društva, pa neka plate.

Komentiraj...
Vidi sve komentare