To je to što me zanima!

Spasio vozača koji je tonuo u Krki: 'Motkom sam vukao auto'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Vozač Ante Validžić bio bi se utopio, ali nesreću su prvo čuli, a onda vidjeli automobil u rijeci, volonteri Ekološke udruge Krka Dajana Kulijer Komšić i Živko Ognjenović...
Vidi originalni članak

Teška prometna nesreća u četvrtak u Kninu pokazala se kao dobra prilika da se pokaže ljudska hrabrost i požrtvovnost. Na Atlagića mostu ogradu je oko 14.30 sati probio automobil Renault Twingo koji je upao u rijeku Krku i počeo je tonuti.

Vozač Ante Validžić bio bi se utopio, ali nesreću su prvo čuli, a onda vidjeli automobil u rijeci, volonteri Ekološke udruge Krka Dajana Kulijer Komšić i Živko Ognjenović. Oni su bili 50-ak metara udaljenom Eko-info centru i odmah su priskočili u pomoć.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Čuo sam udarac, i u prvi mah se činilo da je nešto ispalo iz nekog vozila. No, kolegica Dajana je otišla vidjeti i rekla mi je da je
automobil upao u Krku i da treba pomoć. Ona je krenula zvati hitnu pomoć i vatrogasce, a ja sam otrčao vidjeti što se može odmah učiniti. Imao sam što vidjeti, Krkom je plutao Renault Twingo plave boje - ispričao nam je Ognjenović.

S obale rijeke popeo se na splav i motkom dugom pet metara privukao automobil prema obali.

 - Srećom, automobil je u vodi ostao horizontalno, nije se prevrnuo. Ja sam sa splavi sa dugačkim štapom  zakačio pod zadnji lijevi blatobran i povukao ga do splavi i dalje prema obali. No, metar i pol pred obalom vozač u tonućem automobilu počeo se nekontrolirano ponašati. Padala mu je glava, mlatarao je rukama i mislim da je nasumice, posve slučajno pritisnuo gumb za spuštanje prozora. Prozor se otvorio i počela je voda ulaziti u unutrašnjost. Sva sreća da je Twingo već bio blizu obale i da su naišla su dva mlada dečka, inače bi brzo potonuo i povukao vozača sa sobom.

Uspjeli smo ga izvući i staviti ledinu. Bio je mokar, drhtao je i s njim se nije mogao ostvariti kontakt. No, za koju minuti stigla je hitna pomoć i zbrinula ga u bolnici - priča Ognjenović.

Tek kad je vozač izvučen na obalu Ognjenović je shvatio da pozna vozača.

- Mi smo skoro generacija. Znamo se skoro cijeli život - kaže Ognjenović, koji je nastradalog vozača Validžića u petak otišao posjetiti u bolnicu. Živko Ognjenović je junak dana u Kninu. Pozdravljaju ga i stišću ruke ljudi na ulici, a i gradonačelnik dr. Marko Jelić ga je povodom ovog junaštva pozvao u svoj ured.

- Obećao je da će pod hitno pokrenuti akciju uređenja ovog mosta, odnosno ograde i nogostupa - kaže Ognjenović, koji je gradonačelniku prenio svoje sumnje da je za nesreću krivo loše stanje ograde mosta.

Na problem te ograde upozorila je i nesreća iz 2015. godine, kada je u izlijetanju automobila poginula peteročlana obitelj Grizelj.

- Nažalost, od tada se ništa na mostu nije radilo. Konstrukcija je u dosta lošem stanju, izjedena od hrđe i ne treba veliki udarac da se probije.Krajnje vrijeme je da se riješi problem te ograde - kaže Ognjenović.

Vozač Twinga je u nesreći zadobio potres mozga i slomio je dva rebra. No, ne sjeća se same nesreće ni detalja koji su joj prethodili.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Prva Proleterska 01.07.2017.

    Ima 5 - pet - tabli ograničenja na 30km prije mosta i pored svega se ipak se nađe domači majstor , koji nije ni uspijo zaviti u desnoj krivini , nego je napravio samo 30% zavoja i izletjeo u rijeku - dubina 1. 5m probivši ogradu u koju je uletjeo pod pravim kutem . Njegovo izljetanje ne bi spasila ni dupla ona prava cestovna ograda , a ne ova. Samo bi se još više ugruva. Auto pluta po rijeci , voda prijatnih 20°C , a ovaj , znam jednoga i drugoga - fata motkom auto. Zahebano smoćiti odjelo . I još jedna posebnost . Iako je upao u rijeku i smočio akumulator, ostalo je toliko napona , da su se srećom otvorili prozori , vjerovatno sami od sebe , radi mokrih tastera .

  • Wal Maxx 01.07.2017.

    A kaj je sa tvingom? Bu se on mogel spasti?

  • Blue sea 01.07.2017.

    Koliko na ovom mjestu mora biti izgubljenih života da pravna osoba koja vlasnik ili koncesionar ove ceste postavi odgovarajuću odbojnu ogradu. Mene čudi što od tragedije iz 2015. godine cestovna inspekcija nije poduzela ništa. Mislim da je i nadležna policijska postaja trebala inicirati postupak rješavanja toga problema. Nije posao ovog čovjeka da inicira postupak otklanjanja opasnosti. On je ovoga puta odradio najveći posao što je spasio jedan život.

Komentiraj...
Vidi sve komentare