To je to što me zanima!

Spasioci pustili alpinista da umre te ga naguravali

Federica Campaninija (31) spasioci su naguravali te mu na planini predvidjeli smrt. njegov otac najavio je tužbu jer smatra da mu nisu pomogli
Vidi originalni članak

Federico Campanini (31), talijanski planinar, preminuo je prošlog mjeseca blizu vrha Aconcagui od 6.962 metra u Argentini. Snimku spašavanja planinara na internet je postavio njegov otac tvrdeći kako spasioci nisu pomogli njegovu sinu. Ozlijeđenog Campaninija spasioci su vukli podižući ga na noge te su ga naguravali u snijegu. Na snimci se vidi kako spasioci nisu ponijeli nikakvu opremu, ni nosila, ni kisik pa ni toplinske pokrivače. Muškarac je preminuo od vode u plućima, pothlađenosti i dehidracije, a s njim je stradala i kolegica, Elena Senin (38).
- Otišli su na planinu po dva mrtvaca, a našli su živog čovjeka s kojim nisu znali što napraviti - kaže otac Campanini koji je najavio i tužbu. Na snimci se čuje i razgovor spasioca.
- Ne miče se. Pitao sam suca za dopuštenje (da ga ostavimo) - rekao je jedan od spasioca u kameru te dodao kako će Campanini umrijeti za 40-ak minuta. U sljedećim trenucima snimke, muškarac se pokušava ustati no ne uspijeva.
- To je to - kaže zatim kamerman te se počinje moliti za planinara. 'Ustani idiote, kreni k vragu, miči se idiote' - govorili su spasioci vukući Campaninija desetak metara. I sami su govorili kako ne mogu dalje te razgovarali o podizanju šatora. Kamerman je zaplakao, a jedan od spasioca posljednji put pokušao natjerati Campaninija da ustane govoreći 'idiote, idemo'. Nakraju snimke, muškarac nepomično leži na podu, snijeg pada po njemu, no nije moguće s pouzdanjem reći da li je već tada bio mrtav, prenosi The Australian.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • left1 21.02.2009.

    Za ovakve stvari treba otvoriti gulag i strpat ih tamo bez ikakve opreme...

  • svi_smo_doma 20.02.2009.

    Gledala samo ovo jučer u Dnevniku - šta reći; ne dao Bog ovima \"spasiteljima\" da se nađu u istoj situaciji kao poginuli! Poginuli alpinist je imao ogromnu volju i hrabrost, samo malo više sreće i pravih spasitelja, pa mi možda preživio...

  • syncm 20.02.2009.

    Ovo je čisto ubojstvo i za to trebaju odgovarati !

Komentiraj...
Vidi sve komentare