To je to što me zanima!

Specijalni izvještaj: Detalji iz života Ive Josipovića...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
VIRTUOZ NA PANTOVČAKU: Životni put Ive Josipovića priča je o stalnom usponu čovjeka koji je svoje nadahnuće našao u operi o dobru i zlu
Vidi originalni članak
>>>ŠKOLOVANJE
>>>KAKO JE UPOZNAO SUPRUGU
>>>KARIJERA
>>>GLAZBA
>>>POLITIKA
>>>PRIVATNO
>>>IMOVINA 
>>>PRVA DAMA

DJETINJSTVO
Kao dječak Ivo Josipović napravio je veliku nepodopštinu. Popeo se na zgradu, zažmirio i spustio se gromobranom s 10. kata nebodera u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Život budućeg hrvatskog presjednika ovisio je tad o njegovoj smirenosti i staloženosti dok je jurio niz usku i opasnu gromobransku instalaciju.
- Bila je to najveća psina koju sam napravio u djetinjstvu. Sa mnom je bila grupica prijatelja. Sreća je da se sve dobro završilo - dodaje napominjući da inače nije činio  nepodopštine. Nije se nikad tukao. Bio je uzoran dječak, miran, pristojan, marljiv i uporan. Takav je i danas. Zbog mirnoće mnogi su ga tijekom kampanje opisivali kao preuglađena i odveć mirna čovjeka, koji bi bio podoban za predsjednika Estonije, ali ne i Hrvatske. No pobjedom na izborima svim je kritičarima začepio usta. Josipovićevi roditelji, otac Ante i majka Milica, do 1955. godine i selidbe u Zagreb živjeli su u Baškoj Vodi kraj Makarske. Njihova kuća nalazi se u predjelu zvanom Rogač. Najčešće je zaključana, osim ljeti. Tad Josipović sa suprugom Tatjanom i kćeri Lanom dolazi na odmor. Taj je grad postao rasadnik uspješnih političara, uglavnom iz stranaka desnice. Iz Baške Vode podrijetlo vuku Goran i Mate Granić, Jure Radić te novi hrvatski predsjednik. Josipović se već kao dječak ponašao kao budući intelektualac. “Gutao” je knjige i gledao filmove, prilično različite od onih koje su gledali njegovi vršnjaci.
- U djetinjstvu je na mene najjači dojam ostavila Bergmanova adaptacija Mozartove opere 'Čarobna frula’. Krasan film, izvrsna glazba, sretan spoj majstora opere i vrhunskog režisera. To je bajka o dobru i zlu - kaže Josipović. “Čarobna frula” opisuje susret zle kraljice noći i princa Tamina. Ona mu slaže kako je njezinu kćer Paminu oteo zli čarobnjak Sarastro. Tamino s čarobnom frulom, koju je dobio na dar, kreće u misiju spašavanja. Ta je slika svijeta u kojoj se svjetlost bori s tamom a dobro sa zlom, očito ostavila snažan dojam na mladog Josipovića. Ona se, na neki način, ponovno vratila u njegov život tijekom iscrpljujuće predsjedničke kandidature, u kojoj je svoj program - pod nazivom “nova pravednost” - ponudio kao svijetlu alternativu tami i mraku.
Idi na 24sata

Komentari 63

  • mimini 12.01.2010.

    ljubicasta20, ha ha ha ha...ljudska glupost stvarno nema granica...

  • ljubicasta20 12.01.2010.

    mene zanima ako izbori traju do 19 sati kako su oni mogli u 19.ooh objaviti rezultate???šta to nije malo sumnjivo??mislim ipak se to treba prebrojat,zatvorit birališta,bar sat vremena bi trebalo od zatvaranja do objave ...pa samo da svi nazovu da jave glasove treba cca 20 minuta..ja sam glasala u 15 do 19 baš namjerno da vidim do kad je otvoreno..mislim stvarno su čarobnjaci ako to sve naprave u roku keks ako birališta budu otvorena do 19.oo

  • SunTzu 12.01.2010.

    ponosan na predsjednika i Hrvatsku..NAPOKON!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare