To je to što me zanima!

Spremaju se spustiti robota u rudnik, za ljude je još opasno

Iako od petka ne znaju je li 29 zatočenih rudara živo ni gdje su, spasioci su još nemoćni. Spremaju se spustiti robota koji će prikupiti informacije o plinovima
Vidi originalni članak

Spasilačke ekipe spremaju se u ponedjeljak spustiti robota u rudnik Pike River, 50-ak kilometara od Greymoutha na jugu Novog Zelanda, kako bi saznali mogu li krenuti u potragu za 29 zatočenih rudara. Koncentracija opasnih plinova još je previsoka da bi ušli ljudi, piše CNN. Buše rupu od 150 metara kroz koju će spustiti robota 'u vrlo bliskoj budućnosti'. 

Ne zna se jesu li rudari, stari od 17 do 62 godine, živi i gdje su. Ne znaju ni je li se rudnik urušio nakon eksplozije u petak oko 16.30 sati po lokalnom vremenu.  U rudniku ima tekuće vode i ima ventilaciju. Ako su rudari preživjeli eksploziju, vjerojatno su imali hrane samo za jedan dan.  

Među zatočenim rudarima su dva Britanca, dva Australca i jedan Južnoafrikanac. Daniel Rockhouse (24) i Russell Smith (50) izvukli su se kroz pomoćni izlaz i pješačili dva kilometra kako bi pozvali pomoć za kolege. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare