To je to što me zanima!

Srbi optužili hrvatske pilote za ratni zločin u Oluji: 'Naredili su raketiranje kolone izbjeglica'

Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u akciji "Oluja" 7. i 8. kolovoza 1995. godine
Vidi originalni članak

Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji "Oluja" 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada, javlja N1 Srbija.

JOŠ NISU OTKRILI POČINITELJA Tražili su odštetu zbog oca ubijenog u Oluji pa izgubili i ostali dužni 60 000 kuna

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u sudjelovanju, navode.

U avionskom raketiranju je, za sada, identificirano 13 ubijenih osoba od kojih šestero djece, kao i 24 ranjenih.

ŠIMPRAGA: 'OKRENIMO SE BUDUĆNOSTI' 'Oluja za Srbe i Hrvate ne može predstavljati isto. Svake godine komemoriram žrtve u Erveniku'

Optužnica je predana sudu na odluku o potvrđivanju, a Tužiteljstvo je predložilo da se optuženima sudi u odsustvu.

Kako je obrazloženo u optužnici, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti kaznene postupke protiv odgovornih za kazneno djelo.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • zrno soli u glavi 20.05.2022.

    Meni samo nije jasno što su hrvatski avioni tražili na nebu druge države. Ovih dana pljuju se rusi zbog prelaska granice u drugu suverenu državu. Nisu li to isto napravili i ovi hrvatski piloti, ili drugi ako nisu baš ti za koje se sumnja i podiže optužnica? Nije li tada i BiH bila druga, suverena država, susjed Hrvatske?

  • i.hun 19.05.2022.

    Ali zato DORH odbija podići optužnicu za ratni zločin za ubojstvo Mateje Štefančić (4)

  • 19.05.2022.

    Kaže Borović.... U vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1995. zapovijedao sam 1. lovačkom eskadrilom i ona je u njoj sudjelovala sa svim svojim ljudstvom i sredstvima. U cijelosti je ispunila sve postavljene zadaće. Pa nije valjda naredio gađanje izbjegličke kolone?! Kakav je to čovjek?

Komentiraj...
Vidi sve komentare