To je to što me zanima!

Srbi referendumom odlučuju o ostanku u sastavu Kosova

Na referendumu, koji će se održati 14. i 15. veljače, Srbi sa sjevera Kosova izjasnit će se žele živjeti u Kosovu. Referendum nema pravnu, ali ima političku težinu
Vidi originalni članak

Zastupnici općina Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica na sjeveru Kosova odlučili su da će se 14. i 15. veljače na referendumu izjasniti žele li ili ne živjeti u sastavu Kosova, pišu srbijanski mediji. Skrećući pažnju na zakone i druge akte na temelju kojih je referendum raspisan, predsjednik općine Krstimir Pantić objasnio je da će se građani na referendumu izjasniti zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne" na pitanje o tome prihvaćaju li "institucije Republike Kosovo".

- Referendumom ćemo pokazati da narod koji živi na sjeveru Kosova ne želi biti dio kosovskih institucija. Ne namjeravamo prejudicirati status i izdvajati se, već dijelu međunarodne zajednice i Albancima "izbiti" izgovor kako Srbi sa sjevera žele albanske institucije i žele se integrirati, ali da su protiv toga samo predsjednici Općina - kaže Pantić, a Marko Jakšić tvrdi da je inicijativa za referendum "potekla od građana koji se ne žele integrirati u kosovsku državu".

- Vrijeme je da kažemo kako je to za nas neprijateljska država, da je nastala na temelju našeg progona, ubojstava, protjerivanja i mi nikada nećemo dragovoljno prihvatiti tu državu - kategoričan je Jakšić dodajući da "inicijativa o referendumu treba pokazati EULEX-u, zemljama koje su priznale Kosovo, i vlastima u Prištini da Srbi ne žele biti građani jedne monstrum-države".

Bivši predsjednik srbijanskog Ustavnog suda Slobodan Vučetić izjavio je da referendum na sjeveru Kosova nije pravno legalan niti obvezujući, ali referendumsko pitanje ima veliki politički značaj.

- Rezultati referenduma bi, ako se uklone barikade i primijene dogovori iz dijaloga, mogli predstavljati jak adut za službeni Beograd u pritiscima na EU da se dođe do kompromisnog rješenja za sjever - rekao je Vučetić u izjavi Tanjugu i pojasnio da "referendum ne bi bio pravno legalan, jer statusna pitanja koja imaju državni karakter ne spadaju u nadležnost skupštine općine i on, u tom smislu, ne bi imao pravnu osnovu ni pravno obvezujuću snagu".

Idi na 24sata

Komentari 59

  • bankina 29.12.2011.

    Ma nemogu oni bez republika i pokrajni....a morati će......a odkako su im Turci poje-(bb) -ali žene nisu više svoji,,,, a o krivnji popova da i ne govorim..........

  • gladijator 29.12.2011.

    Gotovo je, Tadić je otrovan, a ovo je posljednji poziv upomoć. Izbori dolaze, a svaka stranka će na prvo mjesto staviti prvo sređivanje ekonomske situacije u Srbiji, a na drugo mjesto Kosovo.Srbi će morati birati; ili umrijeti od gladi izbjegavajući albanske dućane i nepriznavanje kosovskih institucija ili otići u Srbiju i živjeti u kući i raditi u polju koje im Srbija nudi!

  • Zločesti Slavonac 28.12.2011.

    Spremte se spremte, traktori :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare