To je to što me zanima!

Sretniji u svojoj šumi: Florijan neće odustati od svoje kućice

Živio je u kućici od 7 ‘kvadrata’ kraj Velike Gorice. HAC tamo gradi autocestu. Zatrpali su mu izvor vode i odsjekli ga od svijeta. Odselio se, ali želi natrag
Vidi originalni članak

Florijan Pigac (61) živio je više od 30 godina usred šume kraj Velike Gorice, kilometrima od prvih kuća. Tamo je pronalazio hranu, vodu, ljekovito bilje, drva za ogrjev i mir u kojem je uživao. Živio je u straćari od sedam “kvadrata” koju je napravio od otpada. Društvo mu je pravio mačak Jura. Prije godinu i pol stigli su bageri Hrvatskih autocesta. Na deset metara od kućice počeli su graditi dionicu autoceste Sisak - Zagreb. Oduzeli su mu dio zemljišta, posjekli šumu, presjekli put do civilizacije, zatrpali izvor vode, poplavili područje i pregazili Juru. Kad autocesta bude gotova, do prve ceste moći će pješice kroz pet kilometara šume, a hitnu ili vatrogasce može zaboraviti. Lani u rujnu poznanici su mu ponudili da prezimi u kući u izgradnji. Osposobio je sobicu. Grije se na drva, a vodu vadi iz bunara. Upali svijeću i pozove prijatelje, mačka Sivka i kujicu Pipu. Ponekad čita knjige koje su mu prijatelji donijeli.

- Ružno je kad je čovjek sam. Žena i dijete su umrli, a brat je poginuo u ratu. Živim od 750 kuna socijalne pomoći. U ovoj kući mi je dobro, ali žao mi je što više ne mogu živjeti u svojoj - kaže. Povremeno ga obilaze poznanici pa mu donesu hrane i odjeće. Florijanov život se preokrenuo početkom 90-ih kad se na poslu otrovao nitrobenzenom. Udisao ga je dok je proizvodio boje i lakove. Ta otrovna tvar uništava oči, živce, želudac i pluća.

Šest mjeseci je proveo u bolnici, a tad mu je netko zapalio kuću. Sagradio je straćaru. Angažirao je odvjetnika kojeg je od države dobio besplatno jer ga je HAC pozvao na izvlaštenje. Bori se za zemlju i pravo za život u šumi. Pomoći mu možete na tekući račun broj 3236993519 u Zagrebačkoj banci uplatom na njegovo ime.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • bu-bu 10.01.2012.

    Žalosno što ljudi nasjedaju na ovakve članke u novinama a i novinari što vjeruju u ovakve priče,možda da pitaju nekoga od njegove obitelji ili sumještana dali je išta od ovoga navedenog istina...svi koji ga oduvijek poznajemo znamo toćnu životnu priču tog čovjeka...ovako: imao je lijepu kuću i dobru obitelj,dobre životne standarde ali povuko se za alkoholom i malo pomalo uništio to sve,žena sa troje djece morala se odselit jer nije mogla živjet sa alkoholičarom,nakon tog je sumještanima rasprodo sve što je imao pa i krov nad glavom i naravno sav novac spisko na alkohol,pošto je osto bez ičega napravio si je na privatnom zemljištu u šumi koliobu gdje je živio ovih godina. i kako da mu hac za to isplati izvlaštenje. Istina je da tuda sada prolazi autocesta ali ova kučica u kojoj je sada radila se posebno za njega opet na privatnom zemljištu kao i bunar i to od donacija svih nas.Danas mu nije nimalo loše ima socijalnu pomoć,župni karitas ga hrani i oblači,zarađuje nekoliko tisuća čuvajuči strojeve na gradilištu,donacije sa računa u banci...znači ima primanja veća od mnogih obitelji u tom selu koja žive skromnije i ne traže na ovakve načine pomoć. A šta mislite na što potroši sav taj novac...?! Uvijek sam za to,kao i večina vas da se pomogne ljudima u nevoji i teškoj životnoj situaciji,ali onima kojima je zaista potrebna pomoć!!!!!!

  • SPARKO 10.01.2012.

    vi vjerujete u ovo, i ja bi da ne zivim gdje i ovaj jadan stari Floki, kojeg su žena i troje djece ostavili jer nisu alkoholičari, ne žele živjeti u šumi itd, čovjek na crno čuva strojeve na tome dijelu trase gdje se radi autocesta za firmu Zagorje Tehnobeton, na crno da, da ne izgubi pravo na socijalnu pomoć, brat, brat ga svaki vikend posjecuje, hvala bogu da nije poginuo u ratu, ne vjerujem da novinari mogu iskoristiti ovog alkiča koji je ujutro i navecer u birtiji na pivi i koji živi 1500m od glavne prometnice sisak zagreb, a jadan i čovjek i novinar...

  • istina5 10.01.2012.

    za sve je opet HAC kriv. Zašto ? Neka prave autocestu Zagreb - Sisak, ali naravno izvan njegovog zemljišta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare