To je to što me zanima!

Srušen je zid u Branimirovoj: 'Ulična umjetnost je oštećena'

Zid je trebalo sačuvati, s vremenom je postao dio zagrebačke duše u kojoj sada postoji praznina mnogo veća nego što je ta rupa u zidu, kazao je Davor Bernardić
Vidi originalni članak

Iako su o rušenje dijela zida u Branimirovoj ulici u Zagrebu najavljivali i iz HŽ-a, dio Zagrepčana je šokiran. Šteta je i za mnogobrojne turiste koji cijene urbanu kulturu i street art. Na mjestu gdje je bio oslikani zid sada se nalaze jumbo plakati.

- Smatram da je zid trebalo sačuvati, s vremenom je postao dio zagrebačke duše u kojoj sada postoji praznina mnogo veća nego što je ta rupa u zidu. Želim vjerovati da opravdanje za rušenje nisu jumbo plakati, nego realni sigurnosni razlozi koji se drugačije nisu mogli otkloniti. Želim čuti razlog za opravdanost rušenja i nadam se da je dobar - izjavio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić o ovoj prostorno maloj, ali za zagrebačku urbanu umjetnost i identitet bitnoj, lošoj i velikoj promjeni.

Dodao je da kako 'u takvim situacijama treba pronaći snagu i iznjedriti nove ideje kako bi unatoč izgubljenom dodatno ojačali i obnovili zagrebački urbani identitet'.

Bernardić je predložio da se zagrebačkim grafiterima pronađe i osigura novi prostor za stvaranje što bi 'možda i podiglo i osvježilo neki zasada sivi i bezlični dio Zagreba'.

Na upit ima li ideju koji bi to prostor mogao biti, predsjednik zagrebačkog SDP-a Bernardić je odgovorio: 

"Bilo bi dobro kada bi što veći broj građana poslao svoj prijedlog, zajedno imamo više očiju i ideja nego ja kao pojedinac. Ipak, pada mi na pamet dio ispod Mosta mladosti, kod Bundeka. Mogao bi se urediti, ocrtati, malo rasvijetliti i postati okupljalište alternativaca, zaljubljenika u street art i turista u potrazi za prilikom za fotografiranje".

Idi na 24sata

Komentari 84

  • projekt_venus 06.06.2015.

    U Zagrebu živi najmanje Zagrepčana, a dominiraju ljudi iz ruralnih krajeva koji ne cijene urbanu kulturu već se na sve načine rješavaju dijelova kulture grada i nameću svoju "seosku kulturu" (u kojoj naravno, ne postoje grafiti pa su odlučili te "škrabotine" eliminirati). Zagreb nikada nije bio posebno lijep grad ali je imao dušu, nažalost doseljavanjem šerifa i cowboya to je izgubio. Bez obzira na stotine mramornih fontana, staklenih nebodera, šetnica,…trenutno je Zagreb najveće selo u Hrvatskoj, stoga ne čudi uklanjanje urbane kulture i nametanje ruralne.

  • 31.05.2015.

    Zidove treba graditi. Rušiti treba gradonačelnike sa 200+ kaznenih prijava!

  • Sonador 30.05.2015.

    Sramota, ali kapitalizam ruši sve pred sobom. Uostalom, što će nam umjetnost i kultura kad imamo cirkus. -.-

Komentiraj...
Vidi sve komentare