To je to što me zanima!

Srušio se putnički avion s 43 putnika u Afganistanu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U avionu afganistanske tvrtke Pamir Airways bilo je 38 putnika i 5 članova posade. Među putnicima je i šestero stranaca od kojih su tri iz V. Britanije
Vidi originalni članak

Afganistanske vlasti objavile su u ponedjeljak ujutro da se kod prijevoja Salang, 100 kilometara od Kabula, srušio putnički zrakoplov domaće tvrtke Pamir Airways. Avion tipa Antonov AN-24 zadnji put su vidjeli između provincije Kunduz i glavnog grada Kabula. Izgubio je vezu s kontrolnim tornjem deset minuta nakon polijetanja. U avionu je bilo petero članova posade i 38 putnika, među kojima i nešto stranaca. Glasnogovornik brutanskog veleposlanstva u Kabulu potvrdio je kako su u avionu bila tri Britanca.
- Šestero putnika su stranci, dok su ostali Afganistanci. Na letu je bilo 35 muškaraca i tri žene - rekao je menadžer tvrtke Pamir Airways za AFP. Ne zna se ima li preživjelih. Stanovnici Salanga rekli su kako su čuli glasnu eksploziju u planinama, ali to jš nije potvrđeno. Spasioci su krenuli prema prijevoju koji se nalazi na visini od 3800 metara i povezuje sjever zemlje s glavnim gradom kroz planinski lanac Hindu Kuš. Međunarodne snage poslale su avion koji bi trebao pomoći u potrazi za srušenom letjelicom, no akciju onemogućava gusta magla, vjetar i kiša.
- Svi tražimo zrakoplov, ali zbog magle ne može vidjeti ni gdje planina počinje, a gdje završava - rekao je američki kapetan Robert Leese. Šef policije Abdul Razaq Yabyaqoubi izjavio je kako je zrakoplov poletio u 8.30 sati po lokalnom vremenu iz grada Kunduza prema Kabulu te nakon sat vremena nestao s radara. Iako se još ne zna uzrok nesreće, nagađaju da se zrakoplov srušio upravo zbog loših vremenskih uvjeta. Obitelji stradalih okupili su se u zračnoj luci u Kabulu gdje očekuju prve vijesti o sudbinama svojih najmilijih. Brat jednog od putnika Jaweed Stanikzai ispričao je kako se čuo s bratom Zabiullahom neposredno prije leta, oko 8 ujutro.
- Rekao mi je da se taman ukrcao na avion i da ne može pričati, no da ćemo se uskoro vidjeti. Od tada se više nije javio, a nitko mi ne želi dati nikakve informacije o nesreći - rekao je uplakani Jaweed. Pamir Airways je prva afganistanska privatna aviokompanija osnovana 1995. godine. U svojoj floti imaju zrakoplove tipa Boeing 707, 320 te Antonov AN-12 i AN-24. Nedavno su kupili dva potpuno nova Boeinga 737, a Antonov koji se srušio dovezli su prije tri mjeseca iz Bugarske.

U NESREĆI 2005. GODINE POGINULO 104 LJUDI
Posljednja velika avionska nesreća u Afganistanu bila je 2005. godine. Boeing 737 privatne aviokopanije Kam Air srušio se zbog snježne oluje kraj Kabula. Poginula su 104 putnika i članova posade.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • WebSuperman 17.05.2010.

    *** Izbrisano zbog privatnih poruka *** Admin

  • dlovnicki 17.05.2010.

    torcida_dinamo@ . kome bi uoce bilo u interesu da zabrani putovanja? to su po meni gluposti... avioni padaju i to je cinjenica..zanimljivo je samo to da sam ovakve stravicne vijesti citala i prosle godine u 5om mjesecu...pa je bila pauza pa ajmo opet u svibnju jovo nanovo!

  • stec 17.05.2010.

    za sve je kriv hadronski ubrzivač čestica ;))

Komentiraj...
Vidi sve komentare