To je to što me zanima!

Stanje na računu, troškove i obveze pratite baš svaki dan

Odredite što biste sve u budućnosti željeli (urediti dom, uštedjeti za fakultet, otići na putovanje) i počnite štedjeti. Putem ovakvih planera neprestano možete pratiti koliko ste blizu cilju...
Vidi originalni članak

Sređivanje obiteljskog budžeta vrlo je težak posao. Dvije su najvažnije kategorije: planirano i ostvareno, a mnogi zapnu negdje u sredini. Uređenje doma, putovanje, studiranje u inozemstvu čine se potpuno nedostižni. Financijski stručnjaci, pak smatraju kako većina nas niti ne zna gdje doista trošimo novac. Omiljeni savjet: ''Trošite u skladu sa svojim mogućnostima'', zahtijeva puno veću disciplinu od one na koju je većina spremna.

Neki su čak u stanju unajmiti osobnog financijskog savjetnika, ali i banke nude savjetnike koji vam mogu pomoći i usmjeriti vas. Uz to, moderno doba traži i moderne savjetnike – one koji rade o nula do 24.

Banke su kako bi svojim klijentima olakšale praćenje troškova u stvarnom vremenu osmislile mobilne aplikacije, primjerice Zabin Financijski planer, pomoću kojih klijenti doista u svakom trenutku mogu vidjeti jasan, grafički pregled troškova razvrstanih prema potrebama (primjerice režije, prehrana, odijevanje…), ostvarenih ulaganja (štednja, fondovi…) te primanja (plaća, honorar…). 

Isto tako omogućuju i praćenje nadolazećih financijskih obveza (trajni nalozi, rate kredita, e-uplatnice…). Postavljanjem osobnih limita na pojedine mjesečne troškove lako je kontrolirati iznos koji ćete potrošiti. Klijenti mogu odrediti svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve te putem izdvajanja u štednju pratiti njihovo ostvarenje.

Odredite što biste sve u budućnosti željeli (urediti dom, uštedjeti za fakultet, otići na putovanje) i započnite štedjeti. Putem ovakvih planera neprestano možete pratiti koliko ste blizu cilju, a to će vas motivirati na daljnu štednju.
Financijski savjetnici donose još neke savjete kako se što lakše naviknuti na štednju i kako postati gospodar svojih troškova.

- Napravite plan troškova za cijelu godinu, na taj način ćete imati veću kontrolu nad svojim troškovima i pratiti gdje ste od svog planiranog budžeta. Na ovaj način ćete moći intervenirati ukoliko se previše udaljite od plana – jedno je od zlatnih pravila organizatora. 

Isto tako napominju da će dobrom regulacijom troškova izbjeći kartičnu ili kreditnu spiralu iz koje se jako teško izvući.

Kad ste proanalizirali gdje vam novac ‘’curi’’ i stegnuli remen pitanje je gdje usmjeriti ušteđeni novac. Stručnjaci predlažu da izgradite financijski plan koji će vam dati dugoročnu sigurnost za vaš novac. Neki od savjeta uključuju ulaganje u dionice, police osiguranja života ili stambene štednje. 

Novac uvijek možete stavljati na stranu za situacije poput većih kvarova na kući, renovacije, uređenja stana, zdravstvenih problema, gubitka posla i sličnih situacija.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • IvaMisic 24.04.2016.

    Da, puno ljudi maksimalno štedi i nema više prostora za dodatnu uštedu, u tom slučaju je jedini način da se povećaju prihodi, neke ideje o tome: https://kakoustedjeti.wordpress.com/, nije naodmet probati

  • Samantha F 02.04.2016.

    počeo sam prebacivati u druge banke jer mi je račun prenatrpan

  • ljubica ljubičica_1 21.03.2016.

    Nikad nisam bila u minusu .I sad se nosim sa nedaćom koja me je snašla.Otplaćujem tuđi kredit jer je moj pokojni suprug bija jamac.Trošim onoliko kolko je nužno.I šparam da vratim još 18.500eu kredita .Nadam se da ću to vratit iduće godine jer sam prodala nešto kuće i štednja .I znam da nikad nebi bila jamac ni rođenom bratu.Od mirovine ili plaće uvjek mora ostat nešto.Normalno koje na socijali nemože ni živjet a kamoli šparat.A sve one ki su na dobrim plaćama a u minusu su ili blokadi triba im uvjet tutora nad njima jer su glupi kad neznaju sa velikim primanjima živjet .A to sve se podrazumjeva od 9ooo tisuća pa nadalje.Niko njih nije tira da dižu kredite i žive u luksuzu.Hoćeju stan pa auto pa ljetovanje .Epa neće moći!

Komentiraj...
Vidi sve komentare