To je to što me zanima!

'Štednja LB-a mora se vratiti svim hrvatskim štedišama'

Hrvatska Vlada je objavila prijevod presude u kojoj jasno stoji da Slovenija mora vratiti staru deviznu štednju svim hrvatskim štedišama kojima ona još nije vraćena
Vidi originalni članak

Ova konačna presuda Europskog suda za ljudska prava direktno se odnosi i na sve hrvatske štediše Ljubljanske banke Ljubljana, koji su prije raspada SFRJ svoje devize ulagali u podružnice te banke izvan Slovenije, a kojima ta stara devizna štednja nije vraćena, stoji u priopćenju Vlade.

Vlada je, naime, u srijedu objavila prijevod presude Ališić i dr. protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i bivše jugoslavenske Makedonije, o staroj deviznoj štednji u Ljubljanskoj banci i Invest banci Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava.

Ističu da iz ove presude proizlazi da Slovenija mora vratiti staru deviznu štednju svim hrvatskim štedišama kojima ona još nije vraćena

Akcijski plan izvršenja presude najkasnije do 16. siječnja 2015.

Vlada navodi i da Slovenija, po presudi, najkasnije do 16. siječnja 2015. godine mora Odboru ministara Vijeća Europe predstaviti akcijski plan o načinu izvršenja presude.

- U roku od daljih 6 mjeseci (1 godina od donošenja presude) Slovenija treba poduzeti sve mjere, uključujući i promjene zakonodavstva,  koje će omogućiti povrat štednje štedišama -  priopćila je Vlada.

Cijelo Vladino priopćenje, ali i prijevod presude pročitajte OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • sumnjičav 11.09.2014.

    Tko će ih na to natjerati? Osnovati će "Novu, novu Ljubljansku banku i ponovo otezati 20-tak godina po različitim sudovima. Ako Hrvatski političari to ne znaju riješiti nije za očekivati da će netko drugi.

  • Halo Bing, kako brat 11.09.2014.

    SATIRA - Ljubljana je nedavno ponudila hrvatskim štedišama besplatnu hipnozu i brisanje sjećanja o štednji kako bi konačno riješila problem zvan; povampireni štediše.. I tako, dok Slovenija hipnotički nudi doživotnu zalihu skija svakomu novorođenom Hrvatu, bivši su štediše u mislima potrošili gotovo sav novac."Prebirući tako po sjećanjima 66-godišnjeg dragovoljca i bivšeg štediše, ustanovili smo da je on u mislima kupio djeci stan i kuću, a supruzi i sebi novi auto te je svake godine išao na ljetovanje. To znači da ne možemo brisati sjećanje o novcu kad je on u mislima već potrošen" - rekao je vođa slovenskoga ekspertnog tima za rješavanje duga balkanskim narodima Franci Dobrovoljček. Najviše ih zabrinjava činjenica da je broj ljudi koji su u mislima već potrošili štednju vrlo malen, jer su Hrvati poznati po tome da nikad ne zaboravljaju. Situacija u BiH je jednaka, a u Srbiji se taj novac u mislima posuđuje uz golemu kamatu, a zatim i, ponekad demokratski bejzbol palicama, utjeruje.

  • Halo Bing, kako brat 11.09.2014.

    SATIRA - Mješoviti tim hrvatsko-slovenskih financijskih stručnjaka, uz posredovanje EU, postigao je dogovor o Ljubljanskoj banci koji potpuno zadovoljava obje strane. Stručnjaci su predložili model prema kojem bi Slovenija priznala cijeli dug bivših štediša od 278,7 milijuna eura, uvećan za iznos kamata od 700 milijuna eura, a Hrvatska bi taj dug oprostila u razdoblju od 30 godina. "Slovenija je pokazala veliko razumijevanje za hrvatske štediše pa je ponudila dulje razdoblje za oprost duga. Ne možete očekivati od jedne države da milijardu eura oprosti u jednoj godini, za to treba barem 30 godina" - objasnio je Ante Ajduk, hrvatski član pregovaračkog tima. Iako se predloženi model čini pravednim za obje strane, Slovenija još nije sigurna je li spremna za takvo priznanje. Strah ih je kako bi to priznanje moglo dodatno pogoršati tešku situaciju u toj zemlji, koju još potresaju politički nemiri."Hrvatska strana traži previše. Mislim kako bi bilo fer da Slovenija prizna dug a da Hrvatska kamate zaboravi, ali je slovenska strana uvijek bila poznata po spremnosti na ustupke pa nam ni ovo neće biti problem" - rekao je Janez Cviček, slovenski član pregovaračkog tima. Hrvatska bi tim sporazumom riješila napokon pitanje, pružila utjehu bivšim štedišama Ljubljanske banke, koji će napokon moći mirno spavati sa spoznajom da je netko priznao kako njihova potraživanja uistinu postoje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare