To je to što me zanima!

Štednja na kopiranju: Petrov kupuje tablete za zastupnike

Na nabavu tableta za sve zastupnike Sabor namjerava potrošiti nešto manje od 200.000 kuna, a na sam softver 20.000 kuna, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov...
Vidi originalni članak

Predsjednik Sabora Božo Petrov najavio je u utorak informatizaciju Sabora i nabavu tablet računala svim zastupnicima i softvera u iznosu od 20.000 kuna. Na taj način želi uštedjeti milijune koji se troše na kopiranja i printanja dokumenata za zastupnike. 

Na nabavku tableta Sabor će potrošiti manje od 200.000 kuna. Natječaj za ponudu javnih tvrtki je otvoren danas i bit će otvoren osam dana. Petrov vjeruje da će zastupnici nove tablete imati do 15. prosinca.

- Informatizacijom u Saboru želimo napraviti efikasniju službu i efikasnije procese unutar Sabora, ubrzati i smanjiti administraciju i ubrzati kolanje informacija među zastupnicima i dužnosnicima. U prvoj fazi omogućit ćemo svim zastupnicima tablete. Troškovi informatizacije u Saboru do sad su iznosili jednako, ako ne i više financijskih sredstava svake godine jer su se omogućavali laptopi zastupnicima. Danas su cijene pale. Na tome će se također štedjeti. 

S druge strane, kad informatizirate Sabor onda se neće događati troškovi samo za kopiranje različitih dokumenata u iznosu preko dva milijuna kuna. Tu namjeravamo postići racionalizaciju sredstava, usmjeriti ih tamo gdje su potrebnija. Osim same uštede, mnogo važniji je učinkovitiji sustav u samom Saboru. Na tim tabletima imat će mogućnost pregledavanja odmah u sekundi svih novih sadržaja koji će se davati na dnevni red i izvješća Odbora. Imat će mogućnost preko interneta tražiti dokumente koji su im potrebni za sudjelovanje u raspravama. Nakon toga će se omogućiti dvosmjerna veza između zastupnika, stručnih službi, odbora - rekao je Petrov.

Na pitanje hoće li to značiti i otpuštanja ljudi, obzirom da se želi ukinuti kopiranje Zakona i dokumenata koje zastupnike čekaju na klupama prije rasprava, Petrov kaže da zaposlenici ne trebaju strahovati.

- Svo stručno osoblje uvijek može dobiti nove zadatke kojima će oplemeniti rad samog Sabora i olakšati zastupnicima njihov rad u Saboru- rekao je.

Na pitanje kolike bi mogle biti uštede i jesu li radi ikakve izračune, Petrov kaže da će ušteda biti odmah u odnosu na predloženi proračun za informatizaciju. U proračunu su predviđena sredstva više od 200.000 kuna za informatizaciju, a Petrov kaže kako se namjerava potrošiti manje od tog iznosa.

- Ušteda će se mjeriti u milijunima kuna u odnosu na dosadašnje troškove gledano od 2008. do 2016. Danas se troši iznad dva milijuna kuna, a mi očekujemo smanjiti troškove za minimalno milijun kuna- kaže.

Idi na 24sata

Komentari 181

  • ZGfloki 16.11.2016.

    inace bih se slozio s time no govorimo o eliti naseg drustva, o visokobrazovanim ljudima, pucaju od inteligencije etc. znaci jednostavno sav radni materijal im se posalje na mail. placa dovoljna da si kupe sami tablet ili laptop a sabor je mogao nekoj osnovnoj/srednjoj skoli donirati iste. s oprostenjem meni ovo lici kao da sad traze da im kupim i gace jer inace nece lijepo izgledati u saboru... i jos mi drzava ustedjuje novac....

  • helma 16.11.2016.

    A ja mislila tablete za smirenje!!!!

  • ina67 16.11.2016.

    Ne krivite samo MOST, postoji koalicija. Usuglasili su stavove i krenuli u realizaciju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare