To je to što me zanima!

Stiže El Nino: Nama će donijeti vrućine, a Britancima mećave

Meteorolozi predviđaju da ove godine počinje petogodišnji ciklus El Nino. Ovaj klimatski poremećaj donosi katastrofe diljem svijeta. Suše, poplave, ledene zime..
Vidi originalni članak

El Nino u prijevodu sa španjolskog znači ‘mali dječak’, a odnosi se na Isusa budući da se u Latinskoj Americi formira u vrijeme Božića. No iako mu je naziv dražestan, on je nemilosrdan i nikoga ne štedi.

Australski Zavod za meteorologiju predviđa da bi uskoro trebao početi njegov petogodišnji ciklus. Veliku Britaniju tako očekuje led i strašna hladnoća, SAD i Južnu Ameriku velike količine oborina, Aziju i Australiju mogla bi pogoditi velika suša.. 

El Nino Hrvatskoj može donijeti samo iznadprosječne vrućine i puno toplije jeseni.

.Što je El Nino?

El Nino je globalni atmosfersko-oceanski fenomen, zapravo klimatski poremećaj koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini Pacifika koje pak uzrokuje promjene smjera kretanja zračnih struja u višim slojevima atmosfere. 

To je pojava koja se povezuje s višim temperaturama na globalnoj razini, ali i neuobičajeno suhim, hladnim i ledenim zimama na sjeveru Europe.

Novija su istraživanja pokazala da se ta klimatska pojava očituje u nepravilnim razmacima od 3 do 5 god te da imaju dalekosežan globalan utjecaj na sve dijelove svijeta

Britanci strahuju da se ne ponovi 2010. godina

Zadnji put kad ih je El Nino "posjetio" Britanija je bila prekrivena snijegom, ledom i niskim temperaturama. To je bilo u prosincu 2010. godine.  Temperature su u Velikoj Britaniji bile najniže u zadnjih 120 godina.

Australski Zavod  predviđa im žestoke mećave i niske temperature.

Ova najava australskih meteorologa dovela je do straha od skoka cijena osnovnih prehrambenih namirnica kao što su kruh i meso.

Metorolog David Jones iz australskog Zavoda kaže da uvijek postoji malo sumnje kad je u pitanju intenzitet prognoze.

- Mi predviđamo umjeren do jak El Nino - rekao je dok drugi meteorolozi ističu da moraju još mjesec dana pratiti kretanje temperatura mora u Tihom oceanu kako bi mogli predvidjeti snagu novoga El Nina. Najteže ga je, naime, predvidjeti u ovo doba godine.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • jošnasima 17.05.2015.

    Zar nije dovoljno što nas raznom pogoršanjima plaše političari, kako lokalni, tako i globalni? Sada im se opet pridružuju i gatalice iz taloga kave, meteorolozi.

  • Leaena 17.05.2015.

    A svako malo nam nečim prijete....ne vjerujem više....

  • Glasaj za HSP1861 16.05.2015.

    Ja mislio da je Dobio ime Po Torresu a ono Po Isusu.Ako igra ko Torres bice sala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare