To je to što me zanima!

Stižu dobre vijesti: Veće plaće za više od 200.000 radnika?

Radnik koji danas na ruke primi 2.244,32 kune minimalne plaće (pod uvjetom da je samac i plaća prosječni iznos prireza) ubuduće bi neto primao 157 kuna više
Vidi originalni članak

Vlada planira povećati iznos minimalca koji od 2009. godine iznosi 2.814 kuna bruto, no prije toga će obaviti međuministarske konzultacije, odnosno konzultacije s ministarstvom financija,ali i gospodarstva te poduzetništva, javlja Novi list.

Navodno je plan zadržati udio minimalne plaće u prosječnoj plaći, što znači da bi bruto iznos minimalca narastao za gotovo 230 kuna. Kako je prosječna plaća u državi lani iznosila 7.796 kuna to znači da bi minimalna plaća trebala porasti na 3.040,44 kune. Taj bi se iznos minimalne pplaće mogao primjenjivati već od lipnja ove godine pa sve do kraja svibnja iduće godine.  To bi značilo da bi radnik koji danas na ruke primi 2.244,32 kune minimalne plaće (pod uvjetom da je samac i plaća prosječni iznos prireza) ubuduće mogao primati 157 kuna više. 

Na minimalnu plaću, prema podacima sindikata, prijavljeno je oko 115 tisuća radnika u zemlji, odnosno svaki 12-ti zaposleni. No, osim njih mnogo je radnika čije su plaće ugovorene kolektivnim ugovorima u kojima je minimalac osnova za izračun primanja, odnosno iznos minimalca se množi s koeficijentom složenosti radnog mjesta. Tako bi rast minimalne plaće mogao zahvatiti dodatnih stotinjak tisuća radnika.

Idi na 24sata

Komentari 62

  • Jere_2 17.04.2012.

    Prosjecna placa u Hrvatskoj iznosi 7 800 kn??? Ja kao profesionalni vojnik docasnik sam debelo ispod tog prosjeka gospodo draga...a da ne govorimo o svakom drugom zaposlenom koji je na minimalcu...da ovi u saboru ne dobivaju 15-20 000 kn pa na dalje neznam kako bi se onda "hvalili" tako velikim prosjekom...tu ste valjda i todorica i takve ubrojali koji par milja mjesecno namaknu?? hebem vas u racunicu!

  • zvzmir 16.04.2012.

    ma mogu porast i za duplo kad ih ionako rijetko kad isplaćuju

  • uro 16.04.2012.

    Pod hitno donijeti zakon po kojem minimalna satnica ne mije biti manja od 6.50eura i strogu kontrolu novopečenih tajkuna koji plaćaju na ruke svojim radnicima 13 kuna i to na crno rade kao stoka dok oni kupuju kuće automobile i ne znam što sve ne svoj otpadi zaradu dobro skrivaju od države i još k tome im država daje poticaje pa dokle ljudi tako.

Komentiraj...
Vidi sve komentare