To je to što me zanima!

Štrajk liječnika u mirovanju, za tri mjeseca će donijeti odluku

Liječnici ne prihvaćaju uvjete nedavno potpisanog kolektivnog ugovora u zdravstvu. Poručuju da spor može riješiti jedino Vlada kao poslodavac i Liječnićki sindidkat
Vidi originalni članak

Hrvatski liječnički sindikat na današnjoj izvanrednoj skupštini odlučio je kako neće prekinuti štrajk, ali se on stavlja u stanje mirovanja u sljedeća tri mjeseca. Tada će se donijeti nova odluka.

Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je uoči konferencije za novinare kako će iduća tri mjeseca pokazati da za lošu zdravstvenu politiku nije kriv štrajk, već loša zdravstvena politika. 

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je tijekom prošlog tjedna da neće tolerirati štrajk. Liječnici se posljednjih dana nisu čuli s ministrom. 

Oni ne priznaju nedavno potpisani kolektivni ugovor za zdravstvo za koji tvrde da su ga potpisala druga dva sindikata u zdravstvu. Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić je rekao da spor može riješiti jedino Vlada kao poslodavac i Hrvatski liječnički sindikat.

Liječnici traže isplatu plaća

Što se tiče najava o neisplati plaća za vrijeme provedeno u štrajku, Babić je kazao da liječnici ne traže da im se plati ono što nisu odradili, nego samo dani koje su bili na poslu. Dodaje da su tijekom štrajka obavljali poslove koji se nisu mogli prekidati, a unatoč tome pojedini ravnatelji su uskratili plaćanja. Naknade koje nisu dobili namjeravaju sudski potraživati.

Podsjetimo, u petak rano poslijepodne ministar zdravlja nazvao je ravnatelje bolnica i naložio da isplate plaće liječnicima. Naime, zaposleni u KBC-ima nisu do tog trenutka dobili plaće, iako su isplate inače između 10. i 15. u mjesecu. Pale su i prijetnje tužbama, a sindikalistica Spomenka Avberšek se obrušila na resornog ministra, piše Večernji list.

Idi na 24sata

Komentari 128

  • 18.01.2014.

    Pitanjce: koliko je dugo precjednik čekao na operaciju? I koliko mu je puta odgođena? Hvala na odgovoru.

  • 18.01.2014.

    Zašto konačno SVE NE STANE !

  • ATC 18.01.2014.

    neznam zašto ovaj Babić ne ode u inozemstvo radit, sigurno ga čekaju raširenih ruku

Komentiraj...
Vidi sve komentare