To je to što me zanima!

Stop izbornim anketama: U Slovačkoj uveli stroža pravila

Taj potez, koji je stranka povukla uoči planiranih izbora u veljači, izazvao je kritike opozicije, ali i političkih stručnjaka koji u tome vide pokušaj ušutkavanja novih stranaka
Vidi originalni članak

Slovačka vladajuća ljevičarska stranka Smer progurala je u ponedjeljak u parlamentu zakon kojim se produljuje zabrana objave anketa s 14 na 50 dana uoči izbora, što je jedno od najduljih razdoblja na svijetu.

Taj potez, koji je stranka povukla uoči planiranih izbora u veljači, izazvao je kritike opozicije, ali i političkih stručnjaka koji u tome vide pokušaj ušutkavanja novih stranaka čiji broj u Slovačkoj kao i u ostalim europskim zemljama raste proteklih godina.

Prijedlog zakona podržali su Smer i jedan od njegova dva koalicijska partnera, centristička desna Slovačka nacionalna stranka (SNS) te oporbena krajnje desna Narodna stranka - Naša Slovačka.

Tim zakonom produljit će se zabrana anketa sa 14 dana, što je dosad bila druga najdulja zabrana objava predizbornih anketa u Europi. Od zemalja u svijetu samo Kamerun i Tunis imaju dulje razdoblje zabrane.

Autori zakona iz Smera i SNS-a kažu da im je cilj zaštiti birače od dezinformacija kako bi oni svoje odluke mogli temeljiti na stranačkom djelovanju i programima. "Političke partije koriste ankete kako bi utjecale na javno mnijenje, zbunjujući birače", navodi se u zakonu.

Sociolozi sa Slovačke akademije znanosti prošlog su mjeseca u izjavi kritizirali izborni zakon, ustvrdivši da se njime krši sloboda govora, što, smatraju daje nepoštenu prednost strankama koje bi i dalje mogle naručivati ankete bez da objavljuju rezultate.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Usora1 29.10.2019.

    stop izbornim anketama? veoma zanimljiva tema. sto se mene tice vecina ih ima za cilj da "preusmjeri" interes javnosti na ciljane polticke skupine sto se moze nazvati izbornom manipulacijom. zabraniti da netko naruci anketu po nekom pitanju, u ovom slucaju politickog rejtinga, je diskutabilno sa tocke uskracivanja prava i slobode. no zabraniti da se ankete placaju novcima gradjana ima puni smisao samo je tesko provedivo ili dokazivo, i danas se nasim novcima financira puno toga sto nam se obija o glavu pa su pr tome te ankete kao sto neki vole reci cista kamilica.

  • 29.10.2019.

    Pa ankete ISKLJUČIVO i JEDINO služe da manipuliraju masama i to na "efekt stada" način! Naime kada anketa pokaže veliki postotak podrške ili rasta pojedine opcije to potakne i druge pa i neodlučne da daju svoj glas jer za ostale misle da ionako nemaju šanse pa čemu "baciti"glas! Upravo kod nas je INPRINTANO u podsvjest i svjest naroda da su HDZ/SDP jedini bogom dani i pretplačeni na vlast, bolo tko drugi da vlada u mjesec dana države bi nestalo, takav je dojam a zapravo je čudo kako smo opstali uz te dvije partije koje je zapravo jedna JUGO partija? Zamislite treču opciju na vlasti bez HDZ/SDP klike i njihovih koalicijskih lešinarčića poput HNS.a ili SDSS-a, vlada koja stručne ljude postavlja na ministarska mjesta i državnu upravu a ne podobne uhljebe? Kako bi to u ičemu loše moglo biti? Ovako ankete opet favoriziraju iste a mi imamo PRIVID demokracije, nema demokracije ako isti non sop vladaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare