To je to što me zanima!

STOP PUŠENJU! Idemo na kavu u kafić bez cigareta

Ukupno 500 inspektora brinut će se da restorani i ostali zatvoreni javni prostori budu slobodni od dima. Prekršiteljima mogu odmah naplatiti kaznu
Vidi originalni članak

Koga se ulovi da puši na zabranjenome mjestu, morat će platiti 1000 kn kazne, konobari od 500 do 1000, a vlasnici od 5000 do 15.000 kuna. Ponovi li se prekršaj u kafiću, vlasnik može 'iskeširati’ od 10.000 do 30.000 kuna. Ugostitelji također traže da ih se zaštiti u slučaju da gost unatoč njihovu upozorenju i zabrani ipak zapali cigaretu.
- Zbog zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima ugostitelji će snositi veliku štetu koja će se najviše osjetiti nakon ljeta kada kafići i restorani zatvore svoje terase - upozorava predsjednik Ceha ugostitelja Zlatko Puntijar. Koliko će ova zabrana uz krizu utjecati na smanjenje prometa, kaže, nije moguće predvidjeti. Od zabrane pušenja u kafićima, restoranima, diskotekama, kasinima njihove vlasnike više brinu kazne.
- Mi nemamo mogućnosti da se zaštitimo. Ne možemo gosta izbaciti iz kafića. Nemamo koga u tom slučaju pozvati, a da istodobno ne kazne i nas - rekao je Puntijar. U kontrolu će ići inspektori rada, gospodarski, zdravstveni, sanitarni, prosvjetni inspektori koji imaju ovlasti postupati po zakonu. Njih ukupno 500 brinut će se da kafići, restorani i ostali zatvoreni javni prostori budu slobodni od duhanskoga dima. Prekršiteljima mogu odmah naplatiti kaznu od tisuću kuna. Iz Državnog inspektorata ni Ministarstva zdravstva nisu nam objasnili što ako prekršitelj odbije platiti kaznu Zabrana pušenja na javnim mjestima sutra u potpunosti stupa na snagu, odnosno istječe šestomjesečni rok koji je ugostiteljima dan za prilagodbu. Vlasnicima lokala ostavlja se mogućnost da osiguraju odvojene prostore za pušače, ali u njima se ne smije služiti ni hrana ni piće. I dok se jedni ugostitelji nadaju da će zakonodavci ipak malo “olabaviti”, drugi smišljaju načine kako iskoristiti nedorečenosti i rupe u zakonu da bi u kafićima zadržali mjesta za pušače. Dio osječkih ugostitelja na lokale su istaknuli natpise Privatni klub ili Samo za članove. Tamo uz kavu gosti dobiju člansku pristupnicu za klub. Prema zakonu o udrugama, oni sami mogu u statutu odrediti hoće li njihov rad biti javan ili zatvoren. Ako je zatvoren, prostorije kluba su privatne i ulazak je dopušten samo članovima koji kreiraju pravila. Odluče li tako, pušenje je tada dopušteno. Noćni klub Iguana u Slavonskom Brodu prvi je lokal u Hrvatskoj koji se pripremio za nove propise. Vlasnik Kristijan Matuško ugradio je 100.000 kuna vrijednu opremu u odjeljku za pušače koja uključuje novi bešuman ventilacijski sustav.

PUŠAČKE KABINE SVE TRAŽENIJE
U tvrtki Napredna tehnička rješenja, koja nudi kabine za pušenje koje odgovaraju zakonskim uvijetima, kažu da je interes za njih sve veći. Zainteresirani su vlasnici kafića, šoping centara i kasina, ali ih još nisu naručili. Najmanja kabina stoji 50.000 kuna, a cijena raste s brojem pušača koji u nju stanu.

SPAS OD PUŠENJA U ŽVAKAMA I TABLETAMA
Gume za žvakanje Nikorete sadrže nikotin. Možete uzeti nekoliko komada na dan. Kutija sa 30 žvakaćih guma stoji 54 kune.  Nikotinski flasteri smanjuju osjećaj užitka koji prati pušenje cigareta. U kutiji se nalazi sedam komada, a cijena je 140 kuna.  Tablete Champix djeluju na središnji živčani sustav i mogu se kupiti samo na liječnički recept. Ima ih za 265 i 830 kuna. Biljne cigarete Herbalete ne sadrže nikotin, a izgledom oponašaju prave cigarete. Ekološke su, a cijena kutije je 13,5 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 78

  • aco1979 07.05.2009.

    -nadovezujem se na svoj prvi komentar: Dakle,nastavak pitanja na koji nemogu dobit odgovor. 4.Dali je drzavi zaista potrebno u ovo doba recesije masovno zatvaranje ugostiteljskih objekata sto ishodi smanjenjem drzavnog proracuna,povecanjem nezaposlenosti i zivota na teret drzave te manjeg drustvenog odnosa??? 5.Zasto se onda ne zatvore tvornice duhana (bilo bi manje nezaposlenih) pa necemo pusit??? 6.Dali svi nepusaci i u vlastitim domovima nisu u nikakvom kontaktu sa pusacima,dali postoji zakon i za to??? 7.Zasto se nebi odredilo po naprimjer \"kvartu\" broj lokala koji bi bili za pusace,a ostali za nepusace??? 8.Dali je ljudima odredeno da npr. na svadbe,krstitke i ostalo pozivaju samo nepusace ili im je odredeno da svecanosti odrzavaju na mracnim i kisovitim terasama??? Do sada je bilo u lokalima odredeno mjesto za pusace i nepusace,dali se itko pitao zasto se moglo primjetiti da su vecina gostiju bila pusaci.Dali je to opca diskriminacija vecine i krsenje ljudskih prava???

  • aco1979 06.05.2009.

    Opca nebuloza zakona! Kada bi se napravila stvarna anketa koliko ima pusaca i nepusaca u HR,vidjelo bi se da je dobra vecina diskriminirana.Od svih ljudi koje sam upoznao u svojih 29 godina 90% su pusaci,a samo 10 posto njih su nepusaci.Od tih 10% su opet dobra vecina penzioneri i maloljetnici koji ionako rijetko ili uopce dolaze u lokale.Imam par pitanja na koja nemogu dobit odgovore: 1.Kolika je kazna za nepusace koji sjede na terasama u drustvu pusaca i time zauzimaju mjesto nekom pusacu, lokali zjape prazni,a toliko su se borili za \"svoje mjesto\" i sada zauzimaju tude mjesto. 2.Sto je motiv ugostitelju da ugradi pusacku komoru u lokalu ako osoblje nesmije ulazit u tu komoru i posluziti svoga gosta? 3.Smatra li itko da bi se pusac osjecao ponizen i javno odbacen kada bi zaista morao ulaziti u takve komore,dali je javno izdvajanje osobe po bilo kojem smislu kaznjivo kao i diskriminacija? 4.Dali je drzavi zaista potrebno u ovo doba recesije masovno zatvaranje ugostiteljskih objeka

  • kk666 06.05.2009.

    Dakle, da se osvrnem na ovaj glupi zakon. Puno veću opasnost po život predstavljaju oni debili koji u lokalima konzumiraju alkoholno piće, sjednu za volan pa onako pijani vrludaju cestama i ubiju na primjer čitavu obitelj. S toga apeliram na svijest onih debila koji sjede i debljaju se u onim foteljama. Zabraniti konzumaciju alkohola na javnim mjestima!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare